Hlavní obsah

Jednání o míru na Ukrajině mají začít v červenci, píší v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oficiální vyjednávání o příměří na Ukrajině by mohlo začít už v červenci tohoto roku. Informují o tom ruská, ale i další média. Ruská tisková agentura TASS uvádí jako primární zdroj německou televizní stanici ARD, ta ale zprávu na webu nemá. Zaznít mohla v televizním vysílání.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Poradce pro národní bezpečnost amerického Bílého domu Jake Sullivan se měl zúčastnit tajného jednání v dánské Kodani.

Článek

O údajném plánu na mírová jednání informoval i americký server BNN Network nebo německý Deutschlandfunk. Nikdo ze světových státníků to ale oficiálně nepotvrdil.

ARD se měla ve svém vysílání odvolávat na informace své bruselské redakce.

O plánovaném začátku rozhovorů informuje také stanice RT. I ona se ale odvolává na vysílání německé veřejnoprávní televize ARD. Po několika desítkách minut zpráva ze stránek zmizela, posléze se na webu znovu objevila.

Server Politico už na konci května psal o tom, že by mělo Dánsko zájem uspořádat v červenci letošního roku mírovou konferenci k Ukrajině, bude-li k tomu vůle zúčastněných stran a dalších zemí.

Velvyslanec ČR při NATO Landovský: Není čas na příměří

Domácí

Utajená schůzka v Kodani

Média včetně těch západních a světových agentur se shodují na tom, že v dánské Kodani o tomto víkendu proběhla utajená schůzka světových politických špiček za účasti částečně nebo plně neutrálních zemí, jakými jsou Brazílie, Indie, Čína nebo Jihoafrická republika.

Za americkou stranu se měl jednání účastnit poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Za Ukrajince měl podle agentury Bloomberg v Kodani jednat jeden z vysoce postavených členů administrativy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podle agentury TASS víkendová jednání v Kodani inciioval Kyjev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám