Hlavní obsah

Manuální protivzdušná obrana. Kyjevští policisté sestřelili ruský dron samopaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské hlavní město se v pondělí znovu ocitlo pod ruskou palbou. Na Kyjev kromě raket mířily také sebevražedné drony poskytnuté Rusku Íránem, které přítomní policisté sestřelovali samopaly. Video z jednoho jejich zásahu zveřejnila agentura Reuters. Ukrajina žádá svět o účinnější protivzdušnou obranu.

Ukrajinští policisté střílejí po sebevražedných dronechVideo: Reuters

 
Článek

Z videa je zřejmé, že policisté zastavili na jednom z kyjevských mostů a svými samopaly se pokoušeli sestřelit prolétající sebevražedný dron. Místní policie uvedla, že se jednomu ze strážců zákona nakonec podařilo dron zasáhnout. Na videu je slyšet rána a následně vidět kouř.

I přes úspěšné sestřelení dronu si pondělní útoky na Kyjev vyžádaly nejméně tři životy.

Ruské ministerstvo obrany se nálety pochlubilo, když informovalo, že provedlo masivní útoky na vojenské a energetické cíle napříč Ukrajinou, přičemž byly využity „vysoce přesné zbraně“.

V centru Kyjeva byl zasažen obytný dům, v němž zemřeli tři lidé, mezi nimi pár, který čekal dítě.

Mezi oběťmi ruského útoku na Kyjev je pár, který čekal dítě

Válka na Ukrajině

Ukrajina: Potřebujeme protivzdušnou obranu

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba po útocích vyzval v pondělí Evropskou unii k dalším dodávkám systémů protivzdušné obrany a sankcím vůči Íránu. Ten dodává Moskvě bezpilotní letouny, ačkoli to popírá.

„Jsem pravděpodobně prvním ministrem zahraničí, který k radě ministrů zahraničí EU promluvil kvůli protileteckému poplachu z krytu,“ uvedl na Twitteru Kuleba s tím, že unijní představitele požádal o další dodávky protivzdušné obrany a munice. „Vyzval jsem EU k uvalení sankcí na Írán za to, že dodává Rusku bezpilotní letouny,“ dodal.

Rusko zaútočilo drony, které při zásahu cíle vybuchnou, a raketami na Kyjev a řadu bodů ukrajinské kritické infrastruktury. Ostřelování, výbuchy a hromadné výpadky elektřiny byly podle stanice BBC hlášeny ze Ternopilské, Chmelnycké, Vinnycké a Rivnenské oblasti, tedy ze západu Ukrajiny. Vzdušné útoky jsou co do rozsahu srovnatelné s údery z 10. října, které byly reakcí na exploze na Kerčském mostě.

Rusko podle Kyjeva využívá drony poskytnuté Teheránem k útokům na ukrajinská města. O jejich dodávkách informovaly i americké zpravodajské služby a Ukrajina kvůli dodávkám bezpilotních letounů vypověděla íránského velvyslance. Teherán však popírá, že by zásoboval Rusko těmito moderními stroji, které jsou zkonstruovány tak, aby samy sloužily k přímému útoku na cíl, při němž jsou zničeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám