Hlavní obsah

Máme zbraně schopné zničit Spojené státy, řekl šéf ruské bezpečnostní rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko má zbraně, které jsou schopné v případě ohrožení jeho existence zničit nepřítele, a to včetně Spojených států. Podle agentury Reuters to v pondělí uvedl tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev, který zároveň obvinil Washington, že podceňuje jadernou sílu Moskvy.

Foto: Sputnik, Reuters

Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev

Článek

Patrušev je posledním z řady vysoce postavených ruských činitelů, kteří v nedávné době pohrozili použitím ruského jaderného arzenálu.

„Američtí politici jsou chyceni do pasti vlastní propagandy, stále jsou přesvědčeni, že v případě přímého konfliktu s Ruskem jsou Spojené státy schopny provést preventivní raketový úder, po kterém již Rusko nebude schopno odpovědět. To je krátkozraká a velmi nebezpečná hloupost,“ řekl v pondělí Patrušev státnímu listu Rossijskaja gazeta.

„Rusko je trpělivé a nikoho nezastrašuje svou vojenskou převahou. Má však moderní a unikátní zbraně schopné v případě ohrožení jeho existence zničit jakéhokoliv protivníka, včetně Spojených států,“ dodal Patrušev, který je považován za blízkého spojence prezidenta Vladimira Putina.

Rusko uvedlo, že jedním z důvodů zahájení invaze na Ukrajinu loni v únoru bylo čelit jím vnímané bezpečnostní hrozbě vyplývající ze sbližování Kyjeva s NATO. Od té doby Moskva, aniž by veřejně předložila důkazy, obviňuje Západ, že jí vyhrožuje jadernými zbraněmi, a hovoří o připravenosti použít v krajním případě vlastní jaderné zbraně, pokud by byla ohrožena samotná existence ruského státu.

V sobotu Putin oznámil, že Rusko umístí taktické jaderné zbraně v sousedním Bělorusku.

Medvěděvova nenávist k západnímu světu graduje. Vyzval Rusy k pirátským aktivitám

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám