Hlavní obsah

Kyjev bude muset uznat smrt 65 svých občanů, soudí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K identifikaci všech obětí havárie letadla Il-76 v Bělgorodské oblasti budou zapotřebí vzorky DNA jejich příbuzných. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování pádu letounu, na jehož palubě podle Rusů bylo kromě posádky a tří členů doprovodu také 65 ukrajinských válečných zajatců připravených k výměně.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie zveřejněné agenturou TASS po pádu letadla Il-76

Článek

„K určení identity všech cestujících je potřeba materiál DNA od příbuzných obětí,“ uvedl zdroj agentury TASS.

„Ukrajinská strana bude muset uznat smrt svých občanů, zajistit postup pro sběr materiálu DNA a převést jej na naši stranu. Poté bude identifikace provedena v rámci vyšetřování případu,“ dodal zdroj.

Upřesnil, že po identifikaci všech mrtvých mohou být příbuzní ukrajinských válečných zajatců uznáni jako oběti v trestním řízení, jak se to děje při vyšetřování podobných situací.

Do zříceného Il-76 měly nastoupit ruské špičky. FSB jim v tom zabránila, tvrdí Ukrajinci

Evropa

„Takže bude zdokumentováno, že kyjevský režim je odpovědný za smrt svých krajanů,“ poznamenal zdroj agentury.

Zatím se podle Rádia Svobodná Evropa (RFE) podařilo identifikovat tři ze šesti členů posádky havarovaného iljušinu. Jejich smrt potvrdili příbuzní.

Havárii vyšetřuje výhradně FSB, tvrdí Jusov

Vyšetřování havárie letadla podle Andrije Jusova, činitele ukrajinské vojenské rozvědky HUR, má plně pod kontrolou ruská tajná služba FSB, která vykázala z místa nehody i zástupce ruského ministerstva pro mimořádné situace.

Nezúčastnili se tak předání obou černých skříněk z iljušinu, které byly podle listu The Moscow Times nalezeny „v zadní části letounu“. Očekává se, že laboratoř ruského ministerstva obrany obdrží černé skříňky k dekódování v pátek.

Jusov dále uvedl, že na palubě Il-76 měli být význační ruští představitelé, ale agenti FSB jim na poslední chvíli zakázali nastoupit. Podle šéfa HUR je zatím v bělgorodské márnici jen pět těl. „Tedy tolik, kolik bylo na palubě stroje členů posádky,“ řekl.

Foto: Stringer, Reuters

Pravoslavná bohoslužba za obětí havárie letounu Il-76 ve vesnici Jablonovo v Bělgorodské oblasti nedaleko místa, kde se stroj zřítil

Jusov tvrdí, že na videích z místa nehody zveřejněných ruskými médii nejsou vidět žádná těla.

Na záběrech je nicméně vidět cosi, co zkrvavená lidská těla připomíná, ačkoliv video je v tomto místě rozostřené. Na videu však rozhodně nejsou vidět ostatky desítek lidí, kteří podle ruských úřadů při pádu stroje zahynuli.

Ukrajinská média s odvoláním na své zdroje v ukrajinském generálním štábu uváděla, že letoun přepravoval rakety S-300, jimiž Rusové ostřelují Charkovskou oblast. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že je nutné zjistit všechna fakta.

„Náš stát bude trvat na mezinárodním vyšetřování,“ prohlásil. S tím ale Rusové nesouhlasí, leda že by šlo o vyšetřování „zločinu kyjevského režimu“.

Byly identifikovány tři oběti ze zříceného ruského iljušinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám