Hlavní obsah

Boje o Bachmut utichly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už sedm měsíců trvající bitva o ukrajinské město Bachmut zdánlivě utichla. Americký Institut pro studium války ve středeční analýze konstatoval, že počet útoků v Bachmutu a jeho okolí za posledních pár dní výrazně klesl. To může souviset s tím, že část ukrajinských obránců se podle BBC zakopala a do protiútoků už nevyráží.

Foto: Lenka Klicperová, Novinky

Samohybná houfnice Krab vyjíždí splnit svou misi v Bachmutu.

Článek

Protitanková skupina z 3. samostatné útočné brigády, známá jako 3Storm, vykopala hluboké příkopy a čeká na nepřítele v podobných podmínkách jako kdysi vojáci Rudé armády. Používá drátové telefony, líčil přímo z místa reportér britské stanice BBC. Přesnou polohu jednotky z pochopitelných důvodů neuvádí.

„Nemohou se k nám dostat, protože vidíme kilometr daleko v každém směru. Můžeme nepřítele zasáhnout vším, co máme,“ líčil jeden z vojáků v zákopu, jemuž spolubojovníci přezdívají Trpaslík.

Také proto možná Rusové pozměnili taktiku. „Wagnerovy síly (mezitím) pravděpodobně provádějí oportunistické lokalizované útoky na osady severněji od Bachmutu, které jsou malé a dá se jich relativně snadněji zmocnit,“ odhaduje ISW novou taktiku žoldácké skupiny, která v doposud nejdelší bitvě od zahájení ruské invaze na Ukrajinu bojuje na ruské straně. Stala se v oblasti dokonce dominantní ruskou silou.

Wagnerovci ovládli většinu východní části Bachmutu

Válka na Ukrajině

Někteří civilisté odmítají odejít

Ve městě stále zůstává kolem 3000 obyvatel. „Jsou tam lidé, kteří absolutně odmítají odejít,“ uvedl gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko s tím, že evakuace stále probíhá. Značná část obyvatel, kteří odmítli odejít, patrně čeká, až se oblast dostane pod kontrolu Ruska.

V Bachmutu se odehrávají jedny z nejtěžších bojů od loňského začátku invaze. Objevují se zprávy o mnoha padlých či raněných na obou stranách. Ruské jednotky v uplynulých týdnech postoupily severně i jižně od města a hrozí, že v něm obklíčí ukrajinské obránce. Ukrajina nyní kontroluje západní část města, zatímco východní je již v držení ruských sil.

Změnu by v dynamice bojů mohla přinést změna počasí s příchodem jara. To by mohlo otevřít prostor pro ukrajinský protiútok. Je však otázkou, zda na něj bude mít ukrajinská armáda sílu.

Bachmut budeme dál bránit, rozhodlo se na schůzi u Zelenského. Navzdory doporučení USA

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám