Hlavní obsah

Fiala: Putinův režim je zrůdný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) v den dvouletého výročí ruské invaze na Ukrajinu označil Putinův režim za zrůdný. Nemá podle něj smysl si namlouvat, že ruská agrese na Ukrajině skončí, a je v zájmu Česka tamním obyvatelům a vojákům pomáhat. Stejný apel zazněl i od dalších politiků.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Briefing premiéra Petra Fialy (ODS) k vývoji inflace v Česku, 15. února 2024

Článek

„Česká republika jako zastánce demokracie a lidských práv vůči této agresi není, nemůže a nesmí být lhostejná. Ukrajina ze všech sil bojuje za svobodu, demokracii a nezávislost,“ řekl premiér ve vzkazu na sociálních sítích.

Útok na Ukrajinu označil předseda vlády a občanských demokratů za porušení mezinárodních principů.

„Neseme odpovědnost za udržení míru a stability v našem regionu, naší zemi. Je naším bytostným zájmem, aby ruský agresor neuspěl,“ řekl Fiala. Ruskou invazi odsoudil opakovaně. Česko je teď v Evropě hlavním tahounem ve vyjednávání se státy o zajištění další munice pro Ukrajinu.

„Pokud by chtěl někdo důkazy o tom, jak zrůdný ruský režim je a že se neštítí ničeho, stačí se podívat na to, jak Vladimir Putin likviduje své politické protivníky,“ zdůraznil premiér v prohlášení.

Pokud Ukrajina padne, nemá podle něj smysl si namlouvat, že se tam zastaví a nebude chtít napadnout další státy. „Pokud padne Ukrajina, je jen otázkou času, než bude ohrožen někdo další,“ dodal Fiala.

Rusko pod vedením Vladimira Putina napadlo Ukrajinu 24. února 2022. Od té doby se Ukrajinci s podporou západních zemí invazi brání.

Nejvyšší čas na mír. OSN a padesátka států vyzvaly Rusy k ukončení války

Válka na Ukrajině

„Nesmíme je v tom nechat“

Podobný apel přidal také vicepremiér a první místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek. „Pokud padne Ukrajina, je na řadě Praha, Varšava i Paříž. O tom dnes už nikdo nepochybuje,“ zdůraznil Válek. Ruského prezidenta Putina podle něj odradí jen síla.

„Ukrajinci se den za dnem hrdinně brání barbarským hordám, které na rozkaz ruského diktátora páchají válečné zločiny, vraždí civilisty a drancují jejich zemi. Putin se tak nesmazatelně zapsal do dějin lidstva hned vedle masových vrahů, jakými byli Stalin, Miloševič či Husajn,“ napsal vicepremiér v den smutného výročí na síti X.

Podobný vzkaz přidala i ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která zároveň poděkovala všem lidem, kteří napadené Ukrajině pomáhají.

Podporu statečným Ukrajincům vyjádřili i další politici. Poslední dva roky se podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše nesly ve znamená hrůzy, zkázy a bolesti. I on povzbudil veřejnost k další podpoře.

„Před dvěma lety jsme se probudili do nové reality. Putin zaútočil na Ukrajinu. Nebyla to noční můra, ten zlý sen bohužel trvá. A trvat musí i naše podpora napadené zemi, Ukrajincům a Ukrajinkám. Слава Україні!“ přidal se předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Osobní vzpomínku na den, kdy Rusové vyhlásili „speciální vojenskou operaci“ a zaútočili na Ukrajinu, přidali ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) i jeho vládní kolega Martin Dvořák (STAN), ministr pro evropské záležitosti.

„Dodnes si pamatuji, stál jsem u okna v Poslanecké sněmovně a myslel na ty, kterým bomby ničí domovy a berou životy, a co to bude znamenat pro Ukrajinu, pro nás. Svět se změnil. To základní ne: Putinův režim je zločinný, Ukrajina brání i nás! A my ji v tom nesmíme nechat!“ vyzval Výborný.

Dvořák tehdy ještě působil jako náměstek ministra zahraničí. „V té chvíli nikoho z nás asi nenapadlo, že za dva roky bude ta ‚třídenní speciální operace‘ stále pokračovat. Stateční Ukrajinci dosud vzdorují nebývalé převaze okupantů a brání svoji i naši svobodu. Слава Україні!“ zavzpomínal Dvořák.

Nasazení a statečnost Ukrajinců ocenili i zástupci opozičního hnutí ANO. Napadení země podle předsedy Andreje Babiše změnilo Evropu.

„Ukrajinci se statečně brání a já věřím, že se i díky pomoci Západu ubrání. A doufám, že se to stane brzo. Aby přestali konečně umírat lidé. Válka není normální, normální je mír a o ten bychom měli všichni neustále usilovat,“ napsal na sociálních sítích.

Místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová prohlásila: „Dva roky hrdinného boje Ukrajinců nám připomněly, že s morálkou a vírou lze zdolat i hrubou přesilu. Jsem hrdá na podporu, které se jim od nás dostává, a věřím v brzký konec agrese.“

Iniciativu vlády při shánění miliard na další munici pro Ukrajinu kritizovala SPD.

Odkaz básníka Ševčenka

Předsedové obou komor parlamentu položili květiny u pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka na náměstí Kinských v Praze.

„Taras Ševčenko je autorem myšlenky, že nemáme bojovat s neštěstím, ale s tím, kdo ho způsobuje. Ukrajinci dnes a denně dokazují, že jsou skutečnými dědici jeho odkazu,“ vyzdvihla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Stejně jako předseda Senátu Miloš Vystrčil zdůraznila, že v pomoci napadené zemi nesmí Česko polevovat. „Protože jedině pokud budeme Ukrajinu podporovat, tak má šanci proti Rusku zvítězit, a to je zásadní i pro nás. Pokud by se tak nestalo, tak by se ty mocenské choutky Ruska zvýšily a zároveň by také dostaly inspiraci další totalitní země,“ řekl Vystrčil.

Zvykli jsme si na myšlenku věčného míru, ruská hrozba je ale vážná, varuje německý velvyslanec

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám