Hlavní obsah

Kadyrov zveřejnil video, ve kterém podle něj jeho mladistvé děti bojují na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov zveřejnil video, u něhož tvrdí, že se tři jeho děti zúčastnily bojových operací na Ukrajině, kterou Rusko vojensky napadlo. Upozornila na to ve čtvrtek ruská služba BBC. Ta zároveň poznamenala, že úmluva OSN o právech dítěte, kterou Moskva ratifikovala, ukládá povinnost zemím přijmout veškerá opatření, aby se děti mladší 15 let přímo neúčastnily vojenských akcí.

Foto: Twitter/@TpyxaNews

Video, na kterém jsou Kadyrovovy děti údajně na frontě

Článek

Kadyrov už na začátku tohoto měsíce vyhlásil, že do války na Ukrajině pošle své tři syny Adama, Eliho a Achmata, kterým je 14, 15 a 16 let. Nyní na telegramu čečenský vůdce napsal, že potomci „navštívili“ linii dotyku, kde se v současné době odehrávají „prudké boje“.

„Achmat, Eli a Adam se přiblížili k nepřátelským pozicím a poskytli palebné krytí postupujícím bojovníkům,“ tvrdí v příspěvku na sociální síti Kadyrov.

Na videu se ozývá z okolí střelba a jsou na něm vidět teenageři v uniformách střílející z granátometu a dalších zbraní. Zda jsou záběry skutečně natočené na Ukrajině, není zřejmé - je na nich vidět pole, keře, stromy, v dálce les a trojice teenagerů v zákopu s několika dalšími vojáky.

Kadyrov posílá do války své tři nezletilé syny. Prý sami chtějí

Válka na Ukrajině

Ruští představitelé odpovědní za práva dětí se dosud ke Kadyrovovým výrokům o vyslání synů do války nevyjádřili, poznamenala BBC.

Čečenský vůdce má podle svých oficiálních stránek 14 dětí, ale podle ruských médií jich může mít více. On i jeho milice zvané kadyrovci jsou obviňováni z četných zločinů v Čečensku, jeho muži se zapojili rovněž do invaze na Ukrajinu. Kadyrov je jejím hlasitým zastáncem a podle svých dřívějších vyjádření poslal do boje tisíce mužů.

Reklama

Výběr článků

Načítám