Hlavní obsah

K osvobození území potřebujeme 48 letounů F-16, hlásí Ukrajina

Čtyři letky F-16 jsou přesně to, co potřebujeme k osvobození Ukrajiny od agresora. Uvedlo to v tweetu ukrajinské ministerstvo obrany.

Foto: Bo Amstrup, ČTK/AP

Stíhačka F-16 na letišti poblíž dánského Vojens

Článek

Nizozemsko, které zvažuje vyslání letounů F-16 do Kyjeva, má v současnosti k dispozici 42 těchto strojů. Čtyřiadvacet z nich ale podle Le Monde v současné době používá nizozemská armáda, takže do poloviny roku 2024 nemohou být vyslány na Ukrajinu. Přestože konečné rozhodnutí nizozemské vlád nepadlo, podle listu by Ukrajina mohla dostat některé z těchto strojů v druhé polovině příštího roku.

Americký ministr obrany Lloyd Austin oznámil, že výcvik ukrajinských pilotů na americké stíhačky F-16 povedou Dánsko a Nizozemsko a ostatní zainteresované země se připojí. Země jako Norsko, Belgie, Portugalsko a Polsko se podle něj již nabídly, že na výcvik přispějí.

Austin ale podle stanice CBS News zatím neřekl, kdo stíhačky čtvrté generace dodá.

Generál Mark Milley, předseda amerického sboru náčelníků štábů, poznamenal, že vybudování ukrajinského letectva v takovém rozsahu, aby se vyrovnalo ruským letounům čtvrté a páté generace, „nějakou dobu potrvá“.

Podle Milleyho náklady na deset F-16 v kombinaci s náklady na jejich údržbu činí asi dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun). Země kontaktní skupiny proto plánují zřídit fond, aby země, které nemohou poskytnout letouny, měly možnost přispívat na tento program.

KOMENTÁŘ: Západ počítá s dlouhou válkou – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám