Hlavní obsah

Jestli chcete pomoct Rusku, tak jen tak dál, vysmáli se Ukrajinci mexickému mírovému plánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako „proruský plán“ označil hlavní ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak návrh mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora na příměří konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou v následujících pěti letech. Podle Podoljaka by scénář pouze prodloužil utrpení milionu Ukrajinců, kteří nyní žijí pod ruskou okupací. Tento plán by prý dodal ruské armádě čas na přípravu nové ofenzivy.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak

Článek

Mexický prezident, který je zastáncem neintervenování, chce detaily svého „mírového plánu“ představit na Valném shromáždění OSN, které začne tento týden.

„Mírotvorná mise by měla usilovat o okamžité zastavení bojů na Ukrajině a zahájení přímých rozhovorů s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ruským prezidentem Vladimirem Putinem,“ uvedl minulý týden Obrador.

Mírový plán pro Ukrajinu navrhne v OSN Mexiko, vystoupí i Zelenskyj

Zahraniční

Cílem je dosáhnout alespoň pětiletého klidu zbraní.

Zda jeho plán počítá s tím, že se ruská okupační vojska stáhnou z území Ukrajiny zpátky do své země, tak jak požaduje Kyjev,⁠ není jasné. Ukrajinci dávají dlouhodobě najevo, že nehodlají usednout k jednacímu stolu dřív, než se všichni okupanti vrátí tam, odkud přišli.

„‚Mírotvůrci‘, kteří využívají válku jako téma pro vlastní PR, vyvolávají jen samá překvapení. (Pane prezidente) Obradore, je vaším plánem udržet miliony lidí pod okupací, zvýšit počet masových hrobů a dát Rusku čas na obnovu rezerv před další ofenzivou? Pak je váš ‚plán‘ ruským plánem,“ zkritizoval mexickou hlavu státu na Twitteru Podoljak.

Teď se chystáme osvobodit celý zbytek Ukrajiny včetně Krymu, načrtl Zelenskyj

Zahraniční

Podoljak je jedním z nejbližších poradců ukrajinského prezidenta Zelenského a od začátku války také hlavním vyjednavačem ukrajinské strany, co se mírových jednání s Ruskem týče. Ta jsou však od dubna podle dostupných informací pozastavena.

Reklama

Výběr článků

Načítám