Hlavní obsah

Je to opravdu bestiální stroj, pochvalují Ukrajinci český raketomet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj zveřejnil video zachycující raketomet RM-70 Vampire české výroby „v dynamické práci“ ve službách ukrajinské 110. samostatné mechanizované brigády v boji proti ruským jednotkám okupujícím ukrajinské území.

Foto: Ukrajinská vojenská televize, Bez zdroje

Raketomet RM-70 Vampire ve válce na Ukrajině

Článek

„Přijedeme, nachystáme, zaměříme. Tři čtyři minuty a už jsme připraveni, čekáme na povel pal!“ popsal fungování RM-70 Vampire jeho velitel Pavlo. „Je to opravdu bestiální stroj. Když se odpálí celá salva, vyvolá to dojem, který se prostě nedá převyprávět,“ dodal další člen posádky Ivan.

Ukrajinska pravda připomněla, že raketomety RM-70 zavedla československá armáda už v roce 1971, ale stále je to účinná zbraň. Podobně jako ruská verze raketometu BM-21 Grad, má odpalovací zařízení na 40 raket ráže 122 milimetrů, ale na rozdíl od ruské verze si veze na obrněném podvozku Tatra dalších 40 raket v nabíjecím zařízení, což zkracuje dobu potřebnou k vypálení další salvy jen na několik minut.

Účinný například proti kolonám

Český raketomet si Ukrajinci pochvalovali už loni. Používají jej zhruba od května 2022 především v bojích na Donbasu. „Nemíříme na konkrétní cíl, ale na určitou oblast. Třeba ve chvíli, kdy máme zničit nepřátelskou kolonu,“ popisovali loni v listopadu členové jednotky.

„Hodně pomáhá, že mohou nést další sadu raket, takže můžeme rychle dobíjet a pokračovat v práci. Výrazně to urychluje dobu plnění úkolu,“ uvedli ukrajinští vojáci.

Dostřel RM-70 může být až 20 kilometrů. Vzhledem k podobnosti s ruským gradem není pro ukrajinské vojáky těžké jej ovládat.

Česká armáda raketomety ze své výzbroje před časem vyřadila. Vyřazené RM-70 ze zásob loni podle dostupných informací poskytla Ukrajině, která se domluvila se zbrojovkou Excalibur Army na dodávkách modernizované verze RM-70 Vampire. Sbírka Dárek pro Putina kromě tanku Tomáš (modernizovaný T-72) koupila i raketomet RM-70 Přemysl.

Přeorat ruské pozice na Ukrajině pomůže raketomet Přemysl

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám