Hlavní obsah

Přeorat ruské pozice na Ukrajině pomůže raketomet Přemysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina STV Group ukázala ve čtvrtek v areálu Poličských strojíren repasovaný raketomet RM-70, na který se vybraly peníze v rámci projektu Dárek pro Putina. Dostal jméno Přemysl, protože salva čtyřiceti raket 122 mm dokáže doslova přeorat tři hektary.

Raketomet RM-70Video: Novinky

 
Článek

„Na tomto stroji jsme odvedli přes 2000 normohodin práce a je po kompletní generální opravě, repasovaný a prakticky připravený pro bojové nasazení,“ uvedl pro Novinky ředitel vývoje Ivo Strejček. Firma už má s opravami těchto raketometů zkušenosti, několik jich už provedla.

Raketomet RM-70 byl vyvinut v Československu na začátku sedmdesátých let jako vylepšená varianta známého sovětského raketometu BM-21 Grad, který používá stejnou raketnici, ta je však namontovaná na podvozku osmikolové Tatry 813.

„Oproti svému souputníkovi, sovětskému BM-21, má několik výrazných modernizačních prvků, celá kabina je pancéřovaná, ale také má zásobník na další salvu 40 raket ráže 122 mm, které mají dostřel 20 km. Salvu lze vypálit během minuty až dvou,“ uvedl ředitel vývoje STV Group Ivo Strejček. Přebití trvá pět minut.

Na dotaz, jestli pancéřování chrání proti nábojům ráže 7,65 mm využívaným v automatech Kalašnikov, odpověděl Strejček: „Ano, ochrání a ochránit by mělo i proti kulometným nábojům. Ochrání i proti střepinám.“

Další dárek pro Putina

Raketomet a jeho oprava se platila ze sbírky Dárek pro Putina, jejímž zakladatelem je podnikatel Dalibor Dědek: „Na Přemysla, na kterého je potřeba 50 milionů, se už vybralo 30, což pokrývá náklady na dodání vlastního stroje (ty činí 17 milionů - pozn. redakce), ale ono je potřeba si uvědomit, že ty projektily, které to vystřeluje, jsou velmi drahé, a zásobování municí bude následovat.“ Jeden projektil o váze 70 kg stojí cca 80 000 korun. S Přemyslem jich má být dodáno na Ukrajinu 365 za každý den války, protože sbírka byla vyhlášena v den prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu. To představuje náklady zhruba 30 milionů korun.

„Jsem ohromně pyšný, že lidé přispívají, že nepolevují,“ dodal Dědek k tomu, jak rychle se podařilo vybrat peníze. Celkově iniciativa vybrala už přes 440 milionů korun.

I když je raketomet RM-70 zbraní starou půl století, je stále velmi účinný, což ukazuje množství nasazovaných raketometů na Ukrajině na obou stranách. Jde o snadno ovladatelnou a přitom účinnou techniku.

Česká republika dodala několik RM-70 na Ukrajinu už loni na jaře a objevila se i videa zachycující je při palbě.

Nejen tanky. Česko dodalo na Ukrajinu houfnice a raketomety RM-70 Grad

Evropa

Problémy výrobců munice

Rakety pro raketomet vyrobí také STV, které vyrábí munici od malorážové až po dělostřeleckou velkorážovou. Získala zakázku na výrobu granátů ráže 155 mm pro nově pořízené houfnice Caesar, a to až do roku 2030, což je zakázka za deset miliard. O tyto granáty je nyní velký zájem, protože i ukrajinské ozbrojené síly přecházejí na děla západní ráže 155 mm.

Zvýšení výroby je však komplikované, přiznal Strejček: „Tritol už je, s tím byl problém hlavně loni v létě, úzkým hrdlem jsou nyní (střelné) prachy.“ Právě jejich nedostatek je limitující.

Potíží je i přetrvávající nechuť některých podniků a institucí ke zbrojnímu průmyslu, jemuž nechtějí vždy dodávat nebo ho financovat.

V jedné věci se však blýská na lepší časy. EU už počítá s tím, že by se látky potřebné pro výrobu obranných zařízení vyňaly z působnosti evropského nařízení REACH. To mimo jiné omezuje výrobu některých chemických látek, které jsou škodlivé pro životní prostředí. Podle slov eurokomisaře pro vnitřní trh Thierryho Bretona by také měly evropské muničky na rozšíření výroby dostat půl miliardy eur. Klíčovou otázkou je právě výroba prachů.

Munici pro děla Caesar vyrobí česká STV Group

Stalo se

České salvové raketomety úspěšně pálí na ruské pozice v Doněcku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám