Hlavní obsah

Házel Molotovovy koktejly na ruskou vojenskou správu, dostal 12 let

Nižněvartovsk

K dvanácti letům vězení s přísným režimem byl za útok zápalnou lahví na vojenskou správu v Nižněvartovsku v Chantymansijském autonomním okruhu na západě Sibiře odsouzen Vladislav Borisenko, uvedl v úterý server 63.ru. Podle něj jde o vůbec první trest za takovýto čin, který byl kvalifikován jako teroristický.

Ruská policie. Ilustrační foto

Článek

Podle verdiktu okruhového vojenského soudu v Samaře musí Borisenko strávit první tři roky ve vězení, zbytek trestu pak v trestanecké kolonii s přísným režimem. Navíc musí zaplatit pokutu šest tisíc rublů (asi 12 000 korun), protože při vyšetřování vyšlo najevo, že ukradl v obchodě mikinu.

Kanál Baza zveřejnil loni v květnu na sociální síti Telegram video, jak jeden mladík se zahalenou tváří zapaluje Molotovovy koktejly a hází je do vchodu mnohopatrové budovy tak dlouho, dokud tam nezačalo hořet.

Pak s dalším mladíkem, který činu přihlížel, od místa útoku utekli. Na budovu hodil nejméně sedm zápalných lahví, protože ty první neprorazily okno. Dvojice se na čin pečlivě připravila, měli na rukou jednorázové rukavice a boty obalené fólií, aby nezanechávali stopy.

Ruské vojenské správy se staly terči žhářských útoků

Válka na Ukrajině

Zadrženi byli oba muži pro podezření ze žhářství. Původně byli stíháni za úmyslné ničení majetku a výtržnictví, ale pak byl čin překvalifikován na terorismus, uvedla agentura TASS.

Pozadí útoku není zcela jasné. Podle spřízněného serveru 86.ru druhý stíhaný Vasilij Gavrilišen u soudu v Jekatěrinburku vypověděl, že mu neznámá osoba v messengeru Telegramu nabídla za žhářství milion až tři miliony rublů. Člověk, který se mu představil jako Rostislav Muchina, prý tvrdil, že je spojen s ukrajinskou armádou.

Po ruské invazi na Ukrajinu se staly vojenské správy terči útoků, přibylo jich na podzim, kdy se spustila mobilizace.

Na Dálném východě chtěl 50letý muž podpálit budovu ruské gardy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám