Hlavní obsah

Exploze dronu v Záporožské jaderné elektrárně. Rusko viní Ukrajinu, ta to odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V areálu Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny, kterou mají pod kontrolou ruské jednotky, v neděli explodoval dron. Uvedl to šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. Správa elektrárny, dosazená ruskými okupačními orgány, předtím oznámila, že na území zařízení vybuchly ukrajinské bezpilotní letouny. Podle ruské státní společnost Rosatom si útok vyžádal tři raněné.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna na archivním snímku

Článek

„Experti MAAE byli od Záporožské jaderné elektrárny informováni, že dnes na místě explodoval dron. Taková detonace je v souladu s pozorováními MAAE,“ oznámila v neděli Mezinárodní agentura pro jadernou energii.

„Naléhavě žádám, aby nedocházelo k jednání, které je v rozporu s principy MAAE a ohrožuje jadernou bezpečnost,“ naléhal Grossi.

„Útok ozbrojených sil Ukrajiny byl proveden na kopuli šestého energetického bloku Záporožské JE,“ oznámila na telegramovém účtu Záporožská jaderná elektrárna, která je pod kontrolou ruských okupačních sil.

Grossi jednal s Putinem o ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně

Válka na Ukrajině

Podle ruské agentury Interfax směřovala Ukrajina v neděli na území Záporožské jaderné elektrárny celkem dva vzdušné údery. Ten dřívější měl směřovat do blízkosti jídelny a skladiště.

Ruská státní společnost Rosatom oznámila, že při tom utrpěli zranění tři lidé, z toho v jednom případě vážná.

Okupovaná Záporožská jaderná elektrárna přitom původně hlásila, že úder si nevyžádal žádné raněné ani oběti. Také úroveň radiace se podle jejího oznámení nijak nezměnila a „nebyly zaznamenány žádné hrozby porušení bezpečnostních limitů“.

Od doby, kdy ruské síly krátce po vpádu na Ukrajinu v roce 2022 elektrárnu obsadily, panují obavy ohledně bezpečnosti v areálu.

Elektrárna, jedna z největších svého druhu v Evropě, se nachází blízko frontové linie a Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem obviňovaly z jejího ostřelování.

Kyjev popřela, že by měl s výbuchy cokoliv společného a mluví o ruských provokacích.

Ukrajinská energetická společnost Ukrenergo v sobotu oznámila, že její pracovníci opravili a vrátili do provozu venkovní vysokonapěťové vedení, které zajišťuje záložního napájení Záporožské jaderné elektrárny. Podle tohoto prohlášení zařízení poškodilo ruské ostřelování ze 4. dubna.

Bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny je křehká, řekl v Kyjevě šéf MAAE

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám