Hlavní obsah

Bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny je křehká, řekl v Kyjevě šéf MAAE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnost ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny zůstává křehká, uvedl v úterý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi, který je v Kyjevě. Podle agentury AP upozornil na snížení počtu zaměstnanců v zařízení, k němuž nedávno přistoupily ruské okupační úřady. Samotnou atomovou elektrárnu, která je považována za největší v Evropě a nachází se u frontové linie, plánuje navštívit ve středu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Článek

„Toto obrovské zařízení mělo dříve asi 12 tisíc zaměstnanců. Nyní se jejich počet snížil na 2000 až 3000, což je poměrně výrazné snížení počtu lidí, kteří zde pracují,“ řekl Grossi. „Aby člověk mohl provozovat tato velmi sofistikovaná velká zařízení, potřebuje určitý počet lidí, kteří vykonávají různé specifické funkce. Zatím je situace stabilní, ale je to velmi, velmi křehká rovnováha,“ dodal.

Důvody pro snížení počtu zaměstnanců jsou různé, podotkla AP. Někteří pracovníci elektrárny podle ní uprchli, mnozí nechtěli zůstat na Rusy okupovaném území, další odmítli pracovat pro Rusko. Grossi upozornil, že během návštěvy Záporožské jaderné elektrárny se chce věnovat dopadu snížení počtu zaměstnanců v souvislosti s tím, že Rusko do ní nedávno odepřelo přístup pracovníkům ukrajinské společnosti Enerhoatom.

MAAE v aktuální zprávě o situaci kolem elektrárny minulý týden uvedla, že pracovníci Enerhoatomu do ní nemají přístup od 1. února. V zařízení pracují bývalí zaměstnanci této ukrajinské společnosti, kteří přijali ruské občanství a podepsali smlouvu s ruským provozovatelem elektrárny Rosatomem. Kromě nich tam působí personál vyslaný z Ruska. Odmítnutí podepsat smlouvu s Rosatomem je podle Reuters formálním důvodem pro nevpuštění Ukrajinců do zařízení.

Ukrajina letos začne stavět čtyři nové jaderné reaktory

Evropa

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko v úterý uvedl, že ruské okupační úřady brání několika stovkám kvalifikovaných zaměstnanců v práci v elektrárně, což dramaticky snižuje její bezpečnost.

„Mluvíme o 400 lidech, kteří mají vysokou kvalifikaci a hlavně licenci. Nejde je jen tak poslat pryč,“ řekl Haluščenko na společné tiskové konferenci s Grossim podle agentury Reuters. Ta dříve s odvoláním na šéfa MAAE napsala, že smlouvu s ruským Rosatomem odmítá podepsat asi stovka ukrajinských pracovníků.

Rusko elektrárnu obsadilo krátce po svém vpádu na Ukrajinu a nachází se v blízkosti frontové linie. Moskva a Kyjev se v minulosti navzájem vinily z jejího ostřelování. V elektrárně je šest reaktorů, které jsou už skoro 18 měsíců odstavené a nevyrábějí elektrickou energii. Je v nich ale velké množství jaderného paliva, které je nutné udržovat v bezpečném stavu a chladit.

Grossi, který v úterý jednal o situaci v Záporožské jaderné elektrárně s ukrajinskými představiteli a později má hovořit také se současnými ruskými provozovateli elektrárny, zamíří do samotné elektrárny ve středu. Podle AP tam hodlá také zkontrolovat stabilitu chladicích zařízení poté, co exploze loni zničila hráz Kachovské přehrady a ukrajinské úřady varovaly v souvislosti se zničením vodního díla před rizikem nedostatečných dodávek vody na chlazení. Správa závodu kvůli tomu podle AP využívá studny.

Další nový problém, který podle Grossiho vyvstal, je situace s jaderným palivem, které se nachází v reaktorech už léta a blíží se konec jeho životnosti.

Enerhoatom: Záporožská elektrárna byla na pokraji jaderné nehody

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám