Hlavní obsah

EU se zřejmě po dvou měsících odhodlá k další sankcím proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise dokončuje další várku sankcí vůči Rusku. V pořadí již devátý balíček by mohli schválit unijní ministři zahraničí na summitu 12. prosince. Informoval o tom bruselský zpravodaj Rádia Svobodná Evropa Rikard Jozwiak.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropská unie, EU, Evropská komise, Evropský parlament

Článek

„Evropská komise dnes informovala členské státy EU ohledně devátého sankčního balíčku proti Rusku. Zajímavé je, že v něm nebude Bělorusko (opět). Asi 180 položek je zaměřeno hlavně na banky, přenos médií a technologie,“ napsal na Twitteru Jozwiak.

Schválení se očekává příští týden v pondělí na Radě pro zahraniční věci (FAC), kde členské státy zastupují jejich ministři zahraničí.

Podle lidí obeznámených se situací chce Evropská unie tentokrát zavést omezení pro ruský sektor dronů. Právě ty v posledních týdnech hojně využívá ruská armáda pro útoky na ukrajinskou infrastrukturu. EU rovněž zvažuje, že si došlápne i na další komponenty používané Moskvou pro vojenské účely, jakož i opatření dále zaměřená na služby, investice a ruský mediální a finanční sektor.

Evropská komise je v posledních týdnech terčem kritiky, zejména od východoevropských členů Unie, že s přípravou další várky sankcí otálí. Od posledního schváleného balíčku totiž uplynuly již dva měsíce. V neděli poslali ministři zahraničí Estonska, Litvy a Polska do Bruselu výzvu, aby se věci daly do pohybu rychleji, protože své návrhy na sankce již odevzdali před měsícem.

Pokuty pro neposlušné firmy

Kromě toho Evropská komise v pátek představila návrh na pokutu ve výši nejméně 5 procent celosvětového obratu, pokud společnosti poruší unijní sankce vůči Rusku. Návrh, který musí schválit Evropský parlament a všech 27 členských států EU, rovněž uvádí, že jednotlivcům, kteří poruší sankce EU, bude hrozit trest odnětí svobody v délce nejméně pěti let.

Porušení sankcí vůči Rusku je v některých zemích EU trestným činem, v jiných je však považováno za správní delikt a tresty se v rámci bloku liší.

Twitteru hrozí sankce, pokud nezabrání ruské propagandě, varovala Muska Jourová

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám