Hlavní obsah

EU chce dát 23,5 miliardy na dodávky dělostřelecké munice Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dodávky dělostřelecké munice Ukrajině chce dát Evropská unie jednu miliardu eur (23,5 miliardy Kč). Peníze by měly pokrýt 90 procent nákladů na poskytnutí střeliva ráže 155 mm. Napsala to agentura DPA. Dělostřelectvo by mělo sehrát hlavní roli v ukrajinské protiofenzivě.

Foto: Reuters

Ukrajina ostřeluje ruské pozice na Donbasu raketami Grad

Článek

S částkou jedné miliardy eur počítá návrh, který příští týden předloží na neformálním zasedání ministrů obrany šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Peníze z Evropského mírového nástroje (EFP) mají posloužit pro předání munice ze skladů členských zemí či pro dodávky čerstvě vyrobených dělostřeleckých granátů.

Brusel také mluví o potřebě společných nákupů členských zemí a posílení výrobních kapacit munice na kontinentě. Na to nedávno apeloval i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Některé členské státy se přitom už dříve vyslovily pro výrazně vyšší částku, než s jakou počítá Borrellův návrh. Například Estonsko chtělo uvolnit z EFP až čtyři miliardy eur, což by umožnilo nákup zhruba jednoho milionu dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů, píše deník Le Monde.

Měli jsme tmu, zimu. Ale Putin utrpěl pátou velkou porážku, říká Kuleba

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám