Hlavní obsah

Dodělej mě, žádá na videu z boje zraněný Rus. Nejsme jako vy, odpoví Ukrajinec a zachraňuje ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatické okamžiky na frontě u Kupjansku zachytilo video, které bylo zveřejněno na sociálních sítích. Je na něm ruský voják, jemuž cihly uvěznily rozdrcenou nohu a který žádá ukrajinské bojovníky, aby ho zabili. Jeden z nich se mu místo toho pokouší nohu vyprostit.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Příslušníci milice samozvané doněcké lidové republiky u transportéru BTR

Článek

Video zachycuje situaci po útoku na obrněný transportér u Kupjansku, který ukrajinské síly dobyly před necelým měsícem. Ukrajinští vojáci na záznamu připravují další raketu, protože se blíží další ruský obrněný transportér. Nedaleko nich je jiný zničený ruský transportér BTR, na němž leží zaklíněný ruský voják. Ukrajinci se ho ptají, kam utekl zbytek posádky: „Tam? A co s tebou, čubko? Jsi v hajzlu. Jo tak, máš uvězněnou nohu.“

Ukrajinský voják se vydá ke zraněnému Rusovi a na své druhy volá, aby ho kryli. Ruský voják ho v té chvíli tiše žádá: „Poslyš, dobijte mě.“

„Kurva snadno,“ odpoví Ukrajinec. Jeho spolubojovník se ho zeptá, jestli to s ním má skončit, ale on řekne: „Ne, zalez tam a kryj mě ze zahrady. Já ho vytáhnu.“ Pak se obrátí na zraněného a zakřičí na něj: „My kurva nejsme jako vy, idioti!“ Tato věta, která na záznamu zazní, se ovšem neobjevuje v anglických titulcích, jimiž bylo video opatřeno.

Když se přiblíží k ruskému vojákovi, zeptá se ho, kde má zbraň. Rus ukáže k opasku. Ukrajinec mu ji rychle vezme. V tu chvíli zazní výstřel a křik: „Kryj. Kryj. Drž pozici!“ Z vysílačky zní varování, že jsou v oblasti transportéry MT-LB.

Ukrajinský voják se ptá ruského: „Kde jsi raněn? A odkud jsi? Rychle!“

Rus odpovídá, že z Kostromy. Ukrajinec posměšně opakuje: „Z Kostromy! Ale tady je Kupjansk.“ Praští opakovaně vedle jeho hlavy. Kostroma je od Kupjansku vzdálená zhruba 1200 kilometrů.

Zraněný Rus tvrdil, že je lékař

Rus ve strachu říká: „Jsem lékař.“

„Jakej ty seš lékař. Leda hovno,“ křičí ukrajinský voják. Když Rus opakuje, že je lékař, pobouřený Ukrajinec se zeptá: „A proč jsi přišel zabíjet lidi?“

Rus se hájí: „Já nikoho nezabil.“

Na to Ukrajinec reaguje: „Zmetku. Jel jsi na transportéru BTR.“ Současně ale uvolňuje cihly, které uvěznily nohu ruského vojáka, jenž bolestí křičí.

Rusové v obrněnci se s bílou vlajkou vzdali Ukrajincům

Zahraniční

Vytáhnout ho se však nedaří, i když se odstranila část cihel, které mu končetinu rozdrtily. Pořád je přimáčknutý ke transportéru. „Nemůžeme ho uvolnit, dokud nepoodjede BTR,“ říká Ukrajinec a řeší s dalším, jak Rusa vytáhnout.

Ten opakuje, že je lékař a nikoho nezabíjel. To rozčílí ukrajinského vojáka, který nechce, aby mu dál povídal tyhle pohádky: „Jsi na BTR. Se zbraní!“ Pak mu ale dá napít.

V tu chvíli video končí. Není tedy jasné, co se s ruským vojákem nakonec stalo a zda se ho Ukrajincům, z nichž na jednom je patrný mimořádný vztek, podařilo vytáhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám