Hlavní obsah

Do posledního dodavatele, který pomáhá zabíjet Ukrajince. USA zpřísní sankce proti Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy hodlají zpřísnit sankce proti Íránu v návaznosti na zprávy, že Teherán plánuje poslat Moskvě rakety, které by mohla použít na bojišti. Ukrajinci už informovali, že na ně Rusové útočí desítkami takzvaných kamikadze dronů íránské výroby. Uvalíme sankce na každého, kdo pomáhá Rusům zabíjet Ukrajince, uvedl americký představitel.

Foto: Profimedia.cz

Start íránských dronů.

Článek

Sankce, které by pravděpodobně zahrnovaly hospodářské restrikce a případně i určité kontroly vývozu, by se týkaly i třetích stran, které Teheránu a Moskvě pomáhají.

„Budeme se více zabývat armádním vývozem Íránu do Ruska? Rozhodně ano,“ řekl serveru Politico americký představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity kvůli citlivosti tématu.

„Pro každého na světě, kdo buď prodává Íránu materiál, který by mohl být použit pro bezpilotní letadla a balistické rakety, nebo kdo má něco společného s lety mezi Íránem a Ruskem, mám jednu radu. Dobře si to rozmyslete, protože rozhodně budeme sankcionovat každého, kdo pomáhá Rusům zabíjet Ukrajince,“ dodal.

Izrael Ukrajinu informoval o pozicích Rusů a o íránských dronech

Blízký a Střední východ

Deník Washington Post o víkendu informoval, že Írán vedle toho, že nadále prodává Rusku bezpilotní letouny, z nichž některé jsou používány jako kamikadze a narážejí do cílů, plánuje poslat Moskvě raketové systémy země–země. Ty by mohly zahrnovat rakety Fateh-110 a Zolfaghar, dvě íránské balistické střely krátkého doletu.

Írán popřel, že by Rusku prodal jakékoli zbraně pro použití na Ukrajině.

Unie zatím neví

Evropská unie rovněž zvažuje, že by proti Íránu uvalila sankce. Šéf unijních diplomatů Josep Borrell v pondělí uvedl, že sedmadvacítka sbírá konkrétní důkazy o zapojení Íránu do války.

Borrell: Ověříme si, jestli Írán dodává Rusku drony

Válka na Ukrajině

Ministři zahraničí EU v pondělí přijali sankce vůči 11 osobám a čtyřem subjektům spojeným se smrtí Mahsy Aminiové a s násilným potlačením protestů. V závěrečném shrnutí pouze vágně uvedli toto: „Ministři se rovněž zabývali údajným použitím bezpilotních letounů, které Rusku údajně dodal Írán pro válku na Ukrajině.“

Reklama

Výběr článků

Načítám