Hlavní obsah

Borrell: Ověříme si, jestli Írán dodává Rusku drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie hledá konkrétní důkazy, že se Írán zapojuje do ruské agrese na Ukrajině. V pondělí to uvedl šéf unijních diplomatů Josep Borrell. Na Ukrajinu v pondělí zaútočilo více než 20 íránských kamikadze dronů. Pokud se podezření potvrdí, sedmadvacítka může přijmout sankce.

Foto: Pool, Reuters

Šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell

Článek

„Budeme hledat konkrétní důkazy o účasti (Íránu ve válce na Ukrajině),“ řekl Josep Borrell novinářům při příchodu na schůzku ministrů zahraničí EU v Lucemburku a dodal, že schůzky se zúčastní i šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

Ukrajina v posledních týdnech zaznamenala řadu ruských útoků pomocí bezpilotních letounů Šahed-136 íránské výroby.

Írán popírá, že by tyto bezpilotní letouny Rusku dodával, zatímco Kreml se k tomu nevyjádřil.

Kyjev opět terčem útoku. Ostřelování hlásí i další oblasti

Válka na Ukrajině

Jenom za pondělní noc a ráno reportovalo ukrajinské letectvo, že se jim podařilo sestřelit nejméně 26 takovýchto bezpilotních letounů.

Podle dvou diplomatů, kteří se podíleli na přípravě pondělního jednání, by se EU mohla rozhodnout, že v této věci zavede nové sankce proti Íránu.

Dánský ministr zahraničí Jeppe Kofod prohlásil, že EU by měla důrazně reagovat na nové letecké útoky na Kyjev, které v pondělní ráno zasáhly budovy poblíž hlavního vlakového nádraží.

„V tuto chvíli jsme svědky toho, že jsou íránské drony zřejmě použity k útoku uprostřed Kyjeva. To je zvěrstvo,“ řekl Kofod s tím, že EU musí v reakci na to podniknout „konkrétní kroky“.

Vyzval i k reakci na to, že Teherán doma nadále potlačuje protesty, které vyvolalo úmrtí Mahsy Amíníové v policejní vazbě. Dvaadvacetiletá žena se provinila tím, že porušila nařízení o nošení pokrývky hlavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám