Hlavní obsah

Ďábel v detailech. EU se zatím na devátém balíčku sankcí proti Rusku neshodla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní zasedání unijní Rady pro zahraniční věci (FAC) navzdory všeobecnému očekávání nepřineslo schvální devátého balíčku sankcí proti Rusku. V Evropské unii sice panuje shoda na doplnění asi dvoustovky jmen na sankční seznam, nicméně ďábel se skrývá v detailech.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva český ministr Jan Lipavský, šéf unijní diplomaci Josep Borrell a německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková na setkání ministrů zahraničí EU v Praze.

Článek

„To, co jsme již schválili, jsou jednotlivé sankce … asi 200 osobám a subjektům,“ řekl unijní šéfdiplomat Josep Borell na tiskové konferenci.

„To je schváleno a tvrdě to zasáhne ruský obranný sektor a ruskou armádu. Zasáhne to také politické mistry v ruské vládě, v Dumě, v Radě federace a v justici. Zaměříme se na ty, kteří jsou zodpovědní za drancování ukrajinského obilí a za deportace ukrajinských lidí a zejména dětí,“ pokračoval.

Rada pro zahraniční věci, ve které jednotlivé členské státy reprezentují jejich ministři zahraničí, však nedokázala přijmout celý balíček nových sankcí, který Evropská komise připravila. Podle Borrella došlo k neshodám ohledně některých částí obsahu a jejich možného dopadu. Do podrobností nezabíhal.

Orbán: Sankce neurychlily konec války na Ukrajině

Evropa

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který bývá na těchto jednáních pravidelně problematickým článkem, uvedl, že se Budapešť snažila své partnery přesvědčit o vynětí některých ruských představitelů. Současně dodal, že se nové sankce nesmějí dotknout oblasti jaderné energetiky.

Diskuse by měla pokračovat během úterý a ve středu. Borrell uvedl, že doufá, že balíček bude do konce týdne schválen. Pro schválení je potřeba unanimita, tedy jednomyslnost.

„Vždy, když se bavíme o sankcích, tak vyvstane otázka, jaký je postoj Maďarska. Já vždy odpovídám, že v konečném důsledku se Maďaři pod všech těch osm předchozích sankčních balíčků podepsali (…) V tuto chvíli nemáme signály, že by pro devátý balíček jako takový Maďaři nezvedli ruku,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Novinky zahraničněpolitický ředitel českého ministerstva zahraničí David Konecký.

Ruská ambasáda v Praze nefunguje jako dříve. Je rozdíl, když sankce uvalíte sami, nebo jako celá EU, říká Konecký z MZV

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám