Hlavní obsah

Čínská „diva“ pěla Kaťušu na troskách divadla v Mariupolu. Ukrajinci zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Čínská operní pěvkyně Wang Fang rozzuřila Ukrajince zpěvem sovětské válečné písně Kaťuša na troskách válkou zničeného divadla v Rusy okupovaném Mariupolu. V prvním měsíci ruské invaze přitom v divadle zemřely stovky lidí, včetně žen a dětí, kteří se tam ukrývali před boji. Ukrajinské ministerstvo zahraničí už na počin pěvkyně reagovalo prohlášením, že čínským „kulturním turistům“ zakáže vstup do země.

Číňanka zpívá Kaťušu na troskách divadla v MariupoluVideo: Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko

 
Článek

„Provedení písně ,Kaťuša´ čínskou operní zpěvačkou Wang Fan na troskách divadla v Mariupolu, kde ruská armáda zabila více než 600 nevinných lidí, je příkladem naprosté morální degradace,“ napsal v reakci na video šířící se po sociálních sítích mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko.

Pěvkyně Wang Fang se do Mariupolu vydala v rámci čínské kulturní delegace doprovázena bloggery. Na balkoně poničené divadelní budovy zazpívala píseň, která se stala symbolem válečného úsilí Rudé armády za druhé světové války a dala rovněž jméno dobovému raketometu.

Jak dopadlo vybombardované divadlo. Nové záběry ze zničeného Mariupolu

Evropa

Záznam zpěvu čínské turistky umístil ve čtvrtek na sociální sítě také šéf místní ruské okupační správy Denis Pušilin, přičemž ji nazval „operní divou“. Podle britského deníku The Telegraph ale o umělkyni udávaného jména není možné najít žádné informace.

Na Pušilinův příspěvek na Telegramu reagoval poradce původního ukrajinského starosty Mariupolu Petro Andriuščenko. „Doufám, že se duchům více než 600 obyvatel Mariupolu, které Rusové zabili, píseň líbila natolik, že ji budou do konce života pronásledovat,“ vzkázal.

Ve čtvrtek se okupanty dosazený gubernátor krymské oblasti Sergej Aksjonov podle Ukrajinske pravdy pochlubil „delegací z Číny“, která podle něj dorazila na Krym. Tvrdil, že jde o „zástupce mediální a kulturní sféry Číny“, s nimiž diskutoval o „problémech cestovního ruchu“. Podle Aksjonova ho prý informovali, že „turisté z Číny jsou připraveni přijet na Krym“. Tvrdil také, že se dohodli na návštěvě Krymu čínskými podnikateli.

Ukrajinský voják dostal 26 let, soudy samozvaných republik trestají účastníky bojů o Mariupol

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám