Hlavní obsah

Čína dodává Rusku zbraně, máme důkazy, tvrdí britský ministr obrany

Britský ministr obrany Grant Shapps ve středu na tiskové konferenci prohlásil, že Čína již posílá nebo se chystá poslat Rusku zbraně pro použití ve válce proti Ukrajině. Odkazoval se přitom na americké a britské zpravodajské služby, které podle něho mají pro toto tvrzení důkazy. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr obrany Grant Shapps

Článek

Shapps uvedl, že britské a americké zpravodajské služby mají důkazy, že „smrtící pomoc nyní proudí nebo bude proudit z Číny do Ruska“. „Myslím, že je to významný vývoj,“ prohlásil podle agentury Reuters Shapps.

Podle britského ministra obrany od začátku konfliktu na Ukrajině navíc došlo k 64% nárustu obchodu mezi těmito zeměmi, které si podle něj „navzájem kryjí záda“.

„To by nás mělo znepokojovat, protože v dřívějších dnech této války by se Čína ráda prezentovala jako vliv, který zmírňuje ruského prezidenta Vladimira Putina,“ dodal Shapps.

Rusko láká rodiny na Den dětí do Severní Koreje

Evropa

O čínské podpoře Ruska hovořili i američtí představitelé. Ti podle agentury Reuters v dubnu uvedli, že Čína podporuje ruské válečné úsilí na Ukrajině tím, že Peking Moskvě poskytuje bezpilotní letouny nebo satelitní snímky. To má ale Čína odmítat s tím, že „není výrobcem ani stranou zapojenou do ukrajinské krize“.

Shapps uvedl, že Rusko, Čínu, Írán a Severní Koreu povzbudilo to, co označil za čtvrt století „západní bázlivosti“ vůči represím doma a agresi v zahraničí. Řekl, že nastal čas, aby se „svět probudil“, a to znamená, že by všichni členové NATO měli začít vydávat 2,5 % svého hrubého domácího produktu na obranu.

Rusko chce změnit námořní hranice s Finskem a Litvou

Evropa

Výběr článků

Načítám