Hlavní obsah

Cherson terčem ruského ostřelování. Ukrajina plánuje jeho evakuaci

Kyjev

Cherson se stal v pondělí odpoledne terčem masivního ruského ostřelování, píše server deníku Ukrajinska pravda s odvoláním na tamější úřady. Zprávy o obětech zatím nejsou k dispozici, ale na místě jsou zranění, uvedl Jurij Sobolevskij, zástupce předsedy chersonské oblastní rady.

Foto: Reuters

Zničený Cherson

Článek

„Cherson je ostřelován. Zaměřili se opět na civilní infrastrukturu. Jsou tam zranění civilisté,“ uvedl Sobolevskij. Na sociálních sítích se objevují zprávy o mrtvých, ale zatím tyto informace nejsou podle Sobolevského potvrzeny.

Ukrajinská vláda už oznámila, že plánuje evakuaci Chersonu a Mykolajivu. Boje v obou jihoukrajinských městech totiž vážně poničily energetickou infrastrukturu a s příchodem zimy hrozí v obou městech humanitární krize.

Po stažení ruských sil z Chersonu se snaží ukrajinská vláda o obnovení klíčové infrastruktury a základních služeb, ruské ostřelování ale ničí zbytky funkční infrastruktury. Častým cílem ruského ostřelování je také město Mykolajiv, které se nachází zhruba 60 kilometrů na severozápad od Chersonu.

„Nemluvíme o nucené evakuaci, ale i v případě dobrovolné evakuace nese stát odpovědnost za dopravu. Lidé se musí dostat do místa, kde budou moct strávit zimu,“ uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Tisíce civilistů obě města opustily už před ruskou okupací a ti, kteří zůstali, jsou často starší a nemohoucí.

V souvislosti s klesajícími teplotami a rozsáhlými ruskými útoky, které poničily energetickou síť země, vyzvala ukrajinská vláda občany, kteří ze země uprchli, aby se ještě nevraceli.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z Ukrajiny před invazí, která začala letos 24. února, uteklo 7,8 milionu lidí. Je to největší vysídlení osob v Evropě od druhé světové války.

Přezimujte jinde, nabádal Ukrajince šéf místní energofirmy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám