Hlavní obsah

Bonduelle se ohradila proti zprávám, že poslala konzervy ruským vojákům na frontu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská potravinářská společnost Bonduelle, která stále působí v Rusku, popřela informace o tom, že by poslala ruským okupantům na Ukrajinu balíčky pomoci. Původní zprávu publikoval ruský lokální účet na sociální síti VKontakte a mělo se údajně jednat o iniciativu ruské pobočky Bonduelle.

Foto: Zdroj: Telegram

Údajný balíček pomoci ruským vojákům na ukrajinské frontě

Článek

„30. prosince rozšířily ruské účty na sociálních sítích zavádějící informace o našich aktivitách v Rusku. Tyto informace a prohlášení připisované společnosti Bonduelle a jejímu vedení jsou falešná,“ napsala v reakci na vlnu kritiky francouzská společnost na Twitteru.

Bonduelle má v Rusku vlastní výrobní závod. Na rozdíl od drtivé většiny západních společností se z ruského trhu po vypuknutí agrese na Ukrajině nestáhla.

„Bonduelle pokračuje ve svých aktivitách v Rusku s jediným cílem - zajistit obyvatelstvu v Rusku a okolních zemích přístup k základním potravinám,“ stojí dále v prohlášení.

Pobočku vede žena s vazbami na FSB

A na co vůbec firma reaguje?

Na konci roku se objevil na ruské sociální síti VKontakte příspěvek od účtu Jarcevo LIVE, že ruská odnož Bonduelle poslala na frontu ruským vojákům 10 tisíc balíčků pomoci a popřála ruským vojákům, aby se vrátili s vítězstvím. Sociální sítě následně obletěly fotografie, na kterých jsou vidět konzervy s hráškem nebo kukuřicí, které Češi dobře znají z místních supermarketů.

Na fotografiích, jejichž autenticitu nelze ověřit, bylo napsáno: „Drahý vojáku, hodně štěstí do nového roku. Přejeme ti všechno nejlepší a rychlé vítězství.“

Kanál Jarcevo LIVE se odkazoval na ředitelku ruského závodu Bonduelle, jistou Jekatěrinu Jelisejevovou –⁠ mimochodem absolventku Akademie FSB.

Jelisejevová skutečně jako ředitelka ruské odnože potravinářského giganta působí, zda však tuto pomoc iniciovala, nelze nezávisle ověřit. Původní příspěvek už na Telegramu nevisí.

Snímek obrazovky původního příspěvku nicméně uživatelé na Twitteru hojně sdílejí a vyzývají Bonduelle, aby se z ruského trhu stáhla. Lotyšský web LA.LV poznamenává, že se dá předpokládat, že pokud se informace zakládá na pravdě, pak o pomoci ruským vojákům nebylo centrální vedení Bonduelle informováno.

Danilov: Rusko by se mohlo stát kolonií sousední země

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám