Hlavní obsah

Boje na Ukrajině se zastavily na mrtvém bodě, tvrdí britská vojenská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boje na Ukrajině se dostaly do slepé uličky, tvrdí britská vojenská rozvědka. Je ale možné, že ruská vojska mohou postoupit u Bachmutu, dodává.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinští vojáci připravují polskou samohybnou houfnici Krab k palbě na ruské pozice v Doněcké oblasti.

Článek

„V posledních dnech se nejzuřivější boje odehrály ve třech sektorech. Na severovýchodě, poblíž Kreminny, kde Ukrajina pravděpodobně dosáhla malých úspěchů a úspěšně se bránila ruskému protiútoku,“ uvádí zpráva britské rozvědky. Dále to byla Doněcká oblast ve směru na Bachmut. V Soledaru nedaleko Bachmutu se nyní podle všeho zotavují ruské jednotky a žoldnéři soukromé Wagnerovy skupiny. Moskva oznámila dobytí Soledaru minulý týden, podle Londýna z města ukrajinské síly odešly začátkem tohoto týdne.

Na jihu, v oblasti Záporoží, kde obě strany konfliktu soustředily významné síly, ale vedly se „dělostřelecké šarvátky“, se ukrajinská i ruská armáda rozsáhlým útočným akcím vyhýbaly.

Britská zpravodajská služba již dříve informovala, že jedna ze dvou hlavních ukrajinských zásobovacích tras do Bachmutu je nyní pod rostoucím tlakem.

„Celkově konflikt uváznul na mrtvém bodě. Nicméně existuje reálná možnost dílčích postupů ruských vojsk v okolí Bachmutu,“ píše rozvědka, jejíž hodnocení pravidelně na Twitteru zveřejňuje britské ministerstvo obrany.

Rusko je vzhledem ke svým dělostřeleckým zdrojům a velké vojenské přítomnosti u Bachmutu ve výhodě, uvedl podle ruskojazyčného serveru BBC činitel. Vítězství u tohoto města, které je významným dopravním uzlem, ale podle něj nepovede k žádným významným posunům, protože ukrajinské síly by se stáhly na dobře chráněné pozice.

Právě vysokými ztrátami ukrajinské armády u města Bachmut je velmi znepokojena Německá spolková zpravodajská služba (BND). Na tajné schůzce tento týden řekla poslancům Spolkového sněmu, že ukrajinská armáda v současné době ztrácí v bitvách s ruskými okupanty každý den trojciferný počet vojáků.

Vysoce postavený činitel administrativy amerického prezidenta Joe Bidena prohlásil, že Kyjev si nepotřebuje Bachmut udržet za každou cenu. Ukrajinské jednotky by se místo snahy o obranu strategického města měly připravovat na rozsáhlou jarní protiofenzivu.

Vyhnat letos ruské vojáky z Ukrajiny bude velmi obtížné, tvrdí americký generál

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám