Hlavní obsah

Blesk udeřil, chlubili se Rusové úspěšným zásahem. Drahý iskander přitom poslali na maketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O zničení ukrajinského systému protivzdušné obrany IRIS-T informoval ve středu ruský web LostArmour, který shromažďuje informace o ukrajinských válečných ztrátách. Moskva přitom vyzdvihovala, že šlo o přesný zásah raketou Iskander. Podle listu Kyiv Post ale ztráta protivzdušného systému Ukrajince příliš nerozesmutnila. Šlo totiž o maketu.

Foto: Platforma X / OSINT Technical

Maketa odpalovacího zařízení Iris-T

Článek

Ruský iskander za tři miliony dolarů (69 mil Kč) ve skutečnosti zasáhl „návnadu“ IRIS-T. Její součástí byl „otočný radar“ a stála kolem 10 000 dolarů (230 000 Kč), informoval Kyiv Post.

Ruští váleční blogeři a web LostArmour tvrdili, že zásah je důkazem toho, že „blesk někdy udeří dvakrát do stejného místa“, a vysvětlovali, že systém IRIS-T stál na stejném místě jako před časem zničený ukrajinský systém protivzdušné obrany S-300.

Podle Kyiv Post ve zmíněné lokalitě skutečně býval post ukrajinské protivzdušné obrany, ale ta se stáhla a u osady Lisne v Charkovské oblasti, jak místo určila ruská armáda, se objevila návnada – maketa IRIS-T.

Makety pokročilých zbraňových systémů za použití široké škály odpadních materiálů vyrábí na Ukrajině ocelářská společnost Metinvest. Jsou tak věrné, že ruská armáda utrácí peníze za rakety, drony i dělostřelecké granáty na jejich zničení.

Hlavním akcionářem Metinvestu, do jehož portfolia patří ocelárny Azovstal v okupovaném Mariupolu, je ukrajinský multimiliardář Rint Achmetov, který je hlavním investorem úspěšného projektu „návnady“.

Není tank jako tank. Děčínská firma vyrábí nafukovací vojenské návnady, které umí oklamat nepřítele

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám