Hlavní obsah

Není tank jako tank. Děčínská firma vyrábí nafukovací vojenské návnady, které umí oklamat nepřítele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dříve skákací hrady, teď nafukovací vojenská technika. Děčínská firma umí vyrobit kopie tanků, protiraketových systémů či letadel v životní velikosti, a to vše z textilu. Atrapy skutečných strojů dokážou oklamat nepřítele a hodí se i k armádnímu výcviku. Zájem o ně je především ze států NATO. Má je i česká armáda? A jsou nasazeny na Ukrajině?

Děčínská firma vyrábí nafukovací vojenské návnady, které umí oklamat nepřítele.Video: Novinky

 
Článek

Zdálky se mohlo zdát, že na plácku na okraji Děčína zaparkoval tank. Jde však jen o nafukovací kopii vyrobenou z textilu a potištěnou tak, aby připomínala skutečný stroj. Dva proškolení lidé ji zvládli rozložit a nafouknout ani ne za deset minut.

Atrapy tanků a další armádní techniky šije zdejší rodinná firma Inflatech. Z dálky a výšky působí její výrobky tak věrohodně, že dokážou zmást nepřítele. Díky speciální technologii, kterou si firma střeží jako své know-how, působí realisticky i na radarech a infračervených kamerách.

„Slouží především k oklamání nepřítele na bojišti anebo k efektivnímu vojenskému výcviku,“ popisuje jejich využití ředitel společnosti Vojtěch Fresser.

Foto: Novinky

Nafukovací tank Abrams M1 z výšky

Nafouknutá armáda. Přestože je vyrobena z látky, dokáže zmást radary nepřítele

Domácí

Zničení hraček

Drtivou většinu jejich zákazníků tvoří vlády jednotlivých států. „Z největší části jsou to členské státy NATO,“ poodhaluje. Další podrobnosti už však podle něj podléhají utajení.

„Armáda České republiky disponuje hned několika typy klamných cílů, ať už pro vizuální detekci nebo prostředky technického průzkumu,“ sdělil Novinkám mluvčí armády Ivo Zelinka s tím, že vojáci chtějí, aby jejich „technické prostředky odpovídaly soudobému bojišti.“ Informace o původu ale nezveřejňují.

Foto: Inflatech

Ukázka nafukovacího klamného cíle

Blíže nechtěl Fresser komentovat ani možné zapojení klamných cílů z dílny Inflatechu v aktuálním konfliktu na Ukrajině. „Nemůžeme to potvrdit, ani vyvrátit,“ mlžil, zda pomáhají mást ruskou stranu.

„Ale z logiky věci – pokud chcete, aby se v bojové zóně používala moderní a efektivní technologie, tak samozřejmě je tam prostor i pro naše produkty,“ dodává k tomu.

Na začátku roku Moskva mimo jiné informovala, že ruská armáda měla zasáhnout tolik raketometů HIMARS, že to odpovídalo 140 procentům celkových dodávek od západních spojenců. Mluvčí ruské armády Igor Konašenko se kvůli této statistice dočkal posměchu.

Moskva tvrdí, že zasáhla 35 systémů HIMARS. Ukrajina jich přitom má jen 20

Válka na Ukrajině

„A možná nelhali, počet zásahů měli správný, jen neměli správné informace. Možná si skutečně mysleli, že jich bylo dodáno víc, ale druhá strana na to šla chytře a podstrčila jim návnady. Donutila je tak zničit drahé naváděné střely na podobné ‚hračky‘, které vyrábíme my,“ odvozuje Fresser, co mohlo stát za počty sdělenými ruskou stanou.

Do Ruska se však jejich modely nedostanou, protože i když se jedná o makety, jsou zařazené mezi vojenskou techniku. Ta se do Ruska nedodává, uvedl Fresser pro ČTK.

Foto: Inflatech

Ukázka nafukovacího klamného cíle

Napodobí cokoli

Inflatech nemá podle Fressera ve svém oboru v tuzemsku a pravděpodobně ani ve světě konkurenci. Češi jsou oproti ostatním s vývojem a inovacemi o několik let dopředu, a to i díky dotacím z Česka a Evropské unie. „A troufám si tvrdit, že jsme jediní, kteří vyrábějí na území NATO, potažmo v EU a nikoli v Číně,“ sdělil nám.

„Jsme schopní napodobit téměř cokoliv, můžou to být třeba i civilní prostředky veřejné dopravy,“ říká ředitel, jenž podnik vede spolu s otcem a minoritně i dvěma společníky z Ruska, kteří v České republice žijí dlouhodobě a čekají na občanství.

Jsme neutrální. Švýcarsko zamítlo reexport svých zbraní a munice Ukrajině

Válka na Ukrajině

V současnosti se společnost zaměřuje ze sta procent na pokrytí armádních potřeb. Vyrobit dokáže víc než třicet modelů vojenské techniky. Ta pak může působit psychologicky - naoko násobit množství materiálu na bojišti, či donutit nepřítele vyplýtvat drahé střely na atrapy.

Pokud se pod ně uloží výbušniny či nádoby s benzínem, při zásahu může i výbuch textilních kopií působit realisticky, popisuje Fresser. Protistrana tak ani nepojme podezření, že byla oklamána.

Foto: Inflatech

Ukázka nafukovacího klamného cíle

„Vyrábíme nejčastěji pásová vozidla, hlavně bojové tanky, bojová vozidla pěchoty, houfnice, samohybné protiletadlové komplexy nebo velká bojová letadla,“ vyjmenovává, po čem je poptávka.

Jejich cenové rozpětí se pohybuje od deseti do sta tisíc amerických dolarů, v přepočtu tedy zhruba mezi 200 tisíci až více než dvěma miliony korun. Z Děčína už firma stihla poslat do světa kolem tisícovky nafukovacích návnad.

Foto: Novinky

V děčínské dílně

Jedna maketa zabere nejméně dva týdny práce. „Jsou vyráběny ze syntetického hedvábí, jedná se o velice lehký, ale přitom odolný materiál,“ vysvětluje ředitel. „Nafukovací armáda“ z textilu musí ustát silný vítr, vrstvu sněhu i teploty od -35°C do 80°C.

„A přitom aby byla lehká a jednoduše přemístitelná,“ dodává Fresser. Například tank Abrams M1, který pro nás před budovou nafukovali, váží pouze 30 kilogramů a dá se složit do jednoho balíku připomínajícího sbalený větší stan.

Foto: Novinky

Vyfukování tanku

Polsko má nakročeno stát se vojenskou velmocí

Zahraniční

Anketa

Věděli jste, že se na bojištích používají nafukovací makety techniky?
Ano
72,9 %
Ne
27,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1740 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám