Hlavní obsah

Enerhoatom: Záporožská elektrárna byla na pokraji jaderné nehody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská Záporožská jaderná elektrárna, která leží na území okupovaném ruskou armádou, byla v noci na sobotu na pokraji jaderné nehody. Důvodem bylo přerušení vnějších dodávek proudu. O incidentu informovala ukrajinská státní energetická společnost Enerhoatom, která objekt provozovala před ruskou invazí.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

Dodávky elektřiny byly podle Enerhoatomu obnoveny až za pět hodin. Podle ministerstva energetiky v Kyjevě šlo v pořadí už o osmý podobný výpadek proudu.

„Mohlo dojít k jaderné katastrofě,“ uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters.

Ruské síly mají Záporožskou jadernou elektrárnu pod kontrolou od března loňského roku. Zařízení už elektřinu nevyrábí, ale potřebuje stabilní dodávky elektřiny pro chlazení reaktorů.

„Největší hrozba pro bezpečnost v tomto stavu existuje na čtvrtém bloku. Je to způsobeno tím, že jej okupanti používali v rozporu s podmínkami licence na provoz jaderných elektráren ukrajinského regulátora a udržovali jej horký,“ uvedl Enerhoatom na sociální síti Telegram.

Chlazení Záporožské jaderné elektrárny nově jistí vrty na podzemní vodu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám