Hlavní obsah

Bez elektřiny je tuto noc 4,5 milionu Ukrajinců, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli ruským útokům se ve čtvrtek večer ocitlo bez elektřiny asi 4,5 milionu Ukrajinců v Kyjevě a deseti dalších oblastech, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelném večerním vystoupení.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Šéf státu zdůraznil, že Rusko se uchyluje k „teroru proti energetice“ kvůli své slabosti: nedokáže porazit Ukrajinu na bojišti, a tak se tímto terorem pokouší zlomit Ukrajince.

Prezident se také obrátil na energetické firmy, aby aktivněji vysvětlovaly lidem, kdy a proč vypnou elektřinu v konkrétní ulici či čtvrti. „Taková ‚mikrokomunikace‘ je obzvláště zapotřebí právě teď. Lidé mají právo vědět,“ řekl a vybídl energetické společnosti, aby okamžitě reagovaly zejména v případech, kdy si lidé stěžují na nespravedlnosti při vypínání proudu.

Zničme konečně Ukrajincům všechnu infrastrukturu, hřímala v televizi ruská propagandistka

Evropa

„Jestli je někdo bez světla osm či deset hodin a vidí, že přes ulici vše svítí včetně pouličního osvětlení, tak je to jednoznačně nespravedlivé. Musíme dělat vše, aby vypínání bylo předvídatelné a naprosto pochopitelné pro spotřebitele,“ řekl.

Rusko podniká rozsáhlé útoky proti ukrajinské energetické infrastruktuře od 10. října. Ruské útoky poškodily 40 procent ukrajinské energetické infrastruktury a země potřebuje pomoc Evropské unie, apeloval Zelenskyj 1. listopadu při setkání s eurokomisařkou pro energetiku Kadri Simsonovou. Terčem ruských raket, střel a dronů se staly především tepelné a vodní elektrárny a teplárny, a tak Ukrajina musela pozastavit vývoz elektřiny do EU.

Místo ofenzivy investice do infrastruktury. Ruské útoky mají jasný cíl

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám