Hlavní obsah

Exploze na běloruském letišti. Poškozen byl ruský výzvědný letoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při explozi na běloruském vojenském letišti Mačuliščy u Minsku byl v neděli vážně poškozen ruský výzvědný letoun A-50. Uvedla to běloruská skupina Hajun, která monitoruje pohyby ruských vojsk. Podle ní poškození způsobil „neidentifikovaný předmět, který spadl z výšky“.

Foto: Profimedia.cz

Letoun A-50

Článek

Skupina Hajun o explozi informovala na sociální síti Telegram.

Běloruská organizace ByPol, kterou tvoří bývalí příslušníci běloruských bezpečnostních složek, na Telegramu uvedla, že poškození letadla je vážné. Následkem dvou výbuchů mělo dojít k poškození přední a střední části letounu, poškození avioniky a antény radaru.

„Škody jsou vážné, letadlo rozhodně nikam neuletí,“ stojí v příspěvku, který naznačuje spojení incidentu s běloruskými partyzány.

K explozím mělo dojít, když v blízkosti letadla pracovaly sněžné pluhy.

Bělorusko je nejbližším spojencem Ruska, které před rokem rozpoutalo válku proti Ukrajině. Své vojáky sice do sousední země neposlalo, ale poskytlo Rusku k útoku proti sousední zemi své území a letiště.

Rusko tvrdí, že Ukrajina v uplynulých měsících několikrát zaútočila drony na ruské území. Začátkem ledna hlásili obyvatelé výbuchy na vojenském letišti ve Voroněži, v prosinci podle informací ze sociálních sítí poškodily útoky dronů dva bombardéry Tu-95 na základně Engels u Saratova a cisternu a bombardér Tu-22M3 na letišti Ďagilevo u Rjazaně.

Foto: Profimedia.cz

Letoun A-50 při přehlídce (snímek z roku 2010)

Rusy zaskočily ukrajinské útoky na letiště. Škody jsou těžko nahraditelné

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám