Hlavní obsah

Wagnerovci během pár hodin zaberou strategická území v Polsku, blouznil ruský poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Státní dumy Andrej Kartapolov se nechal slyšet, že wagnerovci odjeli do Běloruska trénovat tamní armádu a že jsou během pár hodin připraveni „zabrat“ suvalský koridor, který se nachází v Polsku. Kartapolov to řekl v pořadu ruské státní televize Rossija-1, který moderuje Putinův propagandista Vladimir Solovjov.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Státní dumy Andrej Kartapolov

Článek

„Je jasné, že šli wagnerovci do Běloruska trénovat běloruskou armádu,“ začal svoji řeč v ruské státní televizi Rossija-1 poslanec Státní dumy Kartapolov.

„Existuje místo zvané suvalský koridor. Vy víte velmi dobře, co to je. Pokud by se mělo něco stát, tento koridor opravdu potřebujeme,“ pokračoval.

Kartapolovi ovšem začal oponovat sám propagandista Solovjov. „Ale oni odešli bez jakéhokoli vybavení. Všechno už předali (ruské armádě),“ řekl.

„Odevzdali jednu, dostanou další,“ odvětil Kartapolov. „Viděl jsem, jak odevzdali velké množství munice,“ odpověděl zase Solovjov.

V tu chvíli se do debaty zapojila i šéfredaktorka prokremelské stanice RT Margarita Simonjanová. „Je to neuvěřitelné. Šokovalo mě to. Nejdříve (wagnerovci) mluvili o tom, že nemají žádné náboje. A teď odevzdali více než 1500 tun munice,“ řekla velmi důrazně.

„Možná se jedná o nějakou jinou munici?“ zeptal se řečnicky Solovjov.

„Ministerstvo obrany zjistí, jakou munici odevzdali a jakou si zase vzali,“ řekl Kartapolov, který následně vysvětlil, že o munici vůbec nemluví a že mu jde o něco jiného.

„Mluvím o tom, že jednotka (wagnerovců) je připravena k tomu, aby tento malý koridor během pár hodin zabrala,“ řekl poslanec Státní dumy a dodal, že je tímto Rusko zase „o krok před nimi“, čímž myslel před Západem.

„Někdy rádi říkáme, že oni dělají tohle a my neděláme nic. Ale kolegové, my děláme všechno. Děláme to ale bez zvuku médií a bez toho, abychom se chovali jako tvrdí chlapi, jako to dělají oni,“ vysvětlil poslanec a dodal s pohledem na kameru, že Rusko pracuje „tiše, klidně, důkladně a jemně“.

Wagnerovci v Bělorusku

Podle běloruské tiskové agentury Belta se minulý týden žoldnéři z Wagnerovy skupiny měli skutečně přesunout do Běloruska, aby trénovali místní armádu, což by souhlasilo se začátkem řeči poslance Kartapolova.

Zda se však skutečně připravují na zabrání suvalského koridoru, nelze z důvěryhodných zdrojů ověřit.

Je to ale velmi nepravděpodobné, protože se suvalský koridor nachází na polském území, které spadá pod Severoatlantickou alianci. Útok na něj by tak s největší pravděpodobností znamenal aktivaci Článku 5 Aliance.

Pokud totiž dojde na útok na jednoho ze členů NATO, podle tohoto článku to bude považováno za útok na všechny členské státy. Každý člen by tak „neprodleně pomohl napadeným a podnikl akce s cílem obnovit a udržet bezpečnost v severoatlantické oblasti“.

Kartapolovo tvrzení je bláhové i kvůli tomu, že suvalský koridor je jedno z nejstřeženějších míst východního cípu Severoatlantické aliance.

Data z roku 2022 říkají, že v jeho těsné blízkosti je například vojenská základna u města Rūdininkai, která je schopna držet až 3000 vojáků, dále se u suvalského koridoru nachází 900 německých vojáků, mechanizovaná jednotka litevské armády zvaná „Železný vlk“ nebo americký prapor o 800 vojácích ze 185. pěšího pluku, který je vybaven tanky M1 Abrams a další moderní technikou.

V blízkosti se také nachází zhruba 40 tisíc vojáků ze Sil rychlé reakce NATO, kteří se do oblasti přesunuli v únoru loňského roku, kdy Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajině.

V červnu 2022 navíc NATO zvýšilo celkový počet vojáků Sil rychlé reakce na 300 000; ti by v případě potřeby mohli v krátké době na území zasáhnout.

Suwalská kapsa neboli suvalský koridor je strategicky jedno z nejvýznamnějších míst v celé Evropě. Jedná se o zhruba stokilometrovou linii na hranicích Polska a Litvy. Zároveň však sousedí s kaliningradskou exklávou a Běloruskem.

Do Běloruska dorazil konvoj wagnerovců, Ukrajina nevylučuje provokace

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám