Hlavní obsah

Jednoduché, levné a pro radar neviditelné. Australané zařídili pro Ukrajince drony z kartonu

Nebe nad Ukrajinou je plné dronů, které monitorují dění na bojišti, navádějí dělostřeleckou palbu nebo přímo shazují munici. Vedle upravených komerčních dronů se objevují i specializované vojenské, ať už íránské šáhidy, ruské orlany, turecké bayraktary, nebo produkty firem Teledyne Flir, Quantum System a AeroVironment. Od všech se však odlišují drony Corvo od australské firmy SYPAG. Jsou totiž z povoskovaného kartonu.

Foto: SYPAQ

Dron SYPAQ Corvo

Článek

Drony Corvo patří do kategorie PPDS, tedy mezi systémy přesného doručení nákladu. Podle firmy jde o „levný spotřební dron pro doručení dodávek a vybavení do oblastí, kam se tradiční logistické prostředky nemohou dostat“.

Mohou třeba dopravit léky nebo potravinové balíčky vojákům bránícím Bachmut. Na základě žádosti Ukrajinců ale bylo corvo upraveno pro pozorovací, průzkumné a zpravodajské mise.

Drony jsou vybaveny speciálními senzory, protože unesou tři až pět kilogramů nákladu. Sloužit mohou i jako klamné cíle.

V Tulské oblasti v Rusku našli zřícený dron

Zahraniční

„PPDS je australský produkt, který pomůže ukrajinskému lidu bránit svou zemi a dokazuje, že australský průmysl je světovým leaderem ve vývoji autonomních systémů,“ řekla ředitelka melbournské firmy SYPAQ Amanda Holtová.

Dolet mají tyto drony 40 až 120 km, takže mohou obsloužit kruh s poloměrem přes 50 km. Naváděny jsou pomocí GPS, ale mohou letět i podle předem nastaveného programu v místech, kde je systém GPS rušený.

Jejich výhodou je, že je vzhledem k použitému materiálu neodhalí radary a stojí jen pár tisíc dolarů. Jejich ztráta proto není bolestivá. Vypouští se z rukou nebo z jednoduchého katapultu.

Drony se dodávají v rozloženém stavu, jde o několik kusů kartonů na sobě. Montáž je jednoduchá, kusy se složí a křídla se připojí k trupu svazkem gumy.

„Mohou se složit jako nábytek z IKEA,“ uvedl ukrajinský velvyslanec v Austrálii Vasyl Myrošničenko v rozhovoru pro televizi 7News. Klíč je potřeba jen pro připojení motoru a vrtule.

„Nízký profil balíku byl klíčový, můžeme je naskládat na palety, řekl hlavní konstruktér Ross Osborne. „Také jsme vyvinuli modulární avioniku a pohony, které se mohu použít opakovaně,“ dodal s tím, že považuje za vzrušující zavádět inovace na bojišti.

Nyní Ukrajinci zkoumají další možnosti využití těchto dronů.

Drony jsou dodávány v rámci balíku pomoci od Austrálie schválené loni v létě. Už na začátku března bylo na Ukrajinu dodáno podle sdělení výrobce 60 těchto dronů a SYPAQ podle serveru Dronedj tvrdí, že jich může dodávat až 100 měsíčně.

Šojgu navrhl vyznamenat piloty, kteří se amerického dronu „ani nedotkli“

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám