Hlavní obsah

Situace není snadná, přiznali Rusové. Evakuují města u Chersonu

Aktualizováno

Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo oznámil, že budou evakuována čtyři města u Chersonu z pravého na levý břeh Dněpru. Velitel invazních sil Sergej Surovikin současně přiznal, že situace v oblasti není jednoduchá, a nevyloučil, že bude muset přijmout těžká rozhodnutí.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Lidé plní lahve pitnou vodou v Mykolajivu. Dodávky byly přerušeny kvůli ruskému útoku na vodovod.

Článek

Evakuována by měla být města Beryslav, Bilozerska, Oleksandrivka a Snihurivka. Důvodem je podle Salda údajná hrozba masivního útoku ze strany ukrajinských sil v Chersonské oblasti a očekávaný střet. Právě v těchto městech se chce ruská armáda podle jeho vyjádření bránit.

„Kde jsou vojáci, není pro civilisty místo. Ať ruská armáda plní svůj úkol,“ uvedl Saldo. Na sociální sítí Telegram také napsal, že Ukrajina se možná chystá zničit hráz přehrady Kachovské vodní elektrárny.

„Ukrajinská strana buduje síly pro rozsáhlou ofenzívu. Ruská federace vytvořila jednotky k odražení. Bojištěm může být naše země, mírumilovná města a vesnice Chersonské oblasti,“ napsal Saldo. Střet označil za rozsáhlý.

Saldo také poznamenal, že přesun lidí bude bezplatný.

Situace není jednoduchá, přiznal velitel

Že z části Chersonu budou evakuováni civilisté, oznámil i nový velitel ruských sil na Ukrajině Sergej Surovkin. Přiznal, že situace v oblasti je napjatá.

„Nepřítel se neustále pokouší útočit na naše pozice,“ řekl Surovkin v rozhovoru pro stanici Rossija 24. „Další rozhodnutí ohledně Chersonu budou záležet na vojenské situaci v oblasti, která není jednoduchá, a nemůžu vyloučit obtížná rozhodnutí,“ řekl.

Ukrajinci se podle něj chtějí u Chersonu uchýlit k zakázaným metodám boje. Žádné z vyjádření ale neupřesnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám