Hlavní obsah

Avdijivka je celá naše, oznámilo ruské ministerstvo obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu večer oznámilo, že jeho síly převzaly úplnou kontrolu nad východoukrajinským městem Avdijivka. Ministr obrany Sergej Šojgu o tom informoval prezidenta Vladimira Putina, napsala agentura TASS. Šéf Kremlu Putin ruské armádě poblahopřál a ocenil toto „důležité vítězství“, uvedl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Avdijivka je podle všeho plně pod kontrolou Rusů

Článek

Ukrajina již dříve během soboty uvedla, že se po měsících bojů z Avdijivky stáhla, aby její jednotky nebyly obklíčeny.

Podle agentury Reuters to je největší změna na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut. Reuters ji dává do souvislosti i s nedostatkem munice, kterému Ukrajina čelí kvůli „váhavé“ vojenské pomoci Západu.

„Abych se vyhnul obklíčení a zachoval životy a zdraví vojáků, rozhodl jsem se stáhnout naše jednotky z města a přesunout se do obrany na výhodnějších liniích,“ uvedl Syrskyj podle agentury Unian.

Podle ukrajinského armádního velitele někteří ukrajinští vojáci padli při stahování do zajetí.

Pro Putina důležitý úspěch před volbami

O Avdijivku Ukrajinci několik měsíců sváděli tvrdé boje. To, že zřejmě padne do ruských rukou, naznačil už v pátek velitel uskupení ukrajinských sil generál Oleksandr Tarnavskyj, když informoval o stažení z opevněné pozice na jihovýchodě města.

Biden v sobotu o situaci telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který uvedl, že doufá v „moudré rozhodnutí“ amerických zákonodárců. Americký prezident v pátek řekl, že bez schválení příslušného návrhu Spojené státy nejsou schopny Ukrajině dodávat munici.

Podle Reuters je ovládnutí Avdijivky klíčové pro ruský cíl získat kontrolu nad celým východoukrajinským Donbasem. Putin navíc před březnovými prezidentskými volbami, v nichž se uchází o znovuzvolení, může vývoj na Ukrajině prezentovat jako svůj úspěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám