Hlavní obsah

Američané dávají dohromady novou strategii na podporu Ukrajiny. S ofenzivou se nepočítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pracuje na dlouhodobé podpoře Kyjeva navzdory tomu, že další pomoc neprošla Kongresem, napsal v pátek list The Washington Post. Tyto plány však nepředpokládají žádné významné územní zisky Ukrajiny v roce 2024.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci střílejí na ruské pozice z americké houfnice M777

Článek

Na základě neúspěchu loňské protiofenzivy dává Bidenova administrativa dohromady novou strategii, která neklade důraz na znovudobytí území, ale soustředí se na to, aby pomohla Ukrajině odrazit nový ruský postup.

Dlouhodobým cílem má být posílení ukrajinské armády a ekonomiky země.

List píše, že nový plán představuje velkou změnu proti loňsku, kdy USA a spojenci spěchali s výcvikem ukrajinských vojáků a dodáním kvalitní výzbroje, která by mohla pomoci vytlačit Rusy z okupovaného východu a jihu Ukrajiny.

Tato snaha ztroskotala na ruské obraně, minových polích a zákopech.

„Je docela jasné, že pro ně bude těžké pokusit se o stejně velký tlak na všech frontách, jako to zkoušeli loni,“ řekl listu nejmenovaný americký představitel.

Podle něj je potřeba udržitelnější způsob. Hlavní ideou je nyní posílit Ukrajinu tak, aby udržela na frontě a „byla na konci roku 2024 mnohem silnější“.

Podle listu panuje mezi třicítkou zemí, které slíbily Ukrajině pomoc se zajištěním dlouhodobé bezpečnosti, po selhání loňské ofenzivy přesvědčení, že podobná letošní by dopadla stejně.

Ruští diverzanti zabili v Sumské oblasti dva civilisty, hlásí Ukrajina

Evropa

Nesedět jen v zákopech

To ale nemá znamenat, že Ukrajinci budou jen zakopaní. Západ podle listu doufá, že Ukrajinci neztratí víc než stávající pětinu území, kterou Rusko kontroluje. Dělostřelecké souboje mají nahradit operace, ve kterých se Ukrajině více daří.

Tedy v útocích na větší vzdálenost a na ruskou Černomořskou flotilu, aby mohla Ukrajina exportovat zrno a zboží po moři. Důležité bude také vázání ruských sil na Krymu pomocí sabotáží a útoků raketami a drony.

„Bude dál docházet k výměně území v malých městech a vesnicích s minimálním strategickým významem, k odpalování střel a dronů z obou stran,“ uvedl americký představitel, který počítá s dalšími ruskými útoky drony a raketami na ukrajinskou infrastrukturu.

Z tohoto důvodu je potřeba vybudovat ochranné bubliny okolo Kyjeva, Oděsy a dalších strategických měst.

Podobně se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj – plány na letošek nezahrnují jen obranu. „Chceme, aby iniciativa zůstala na naší straně a neměl ji nepřítel,“ řekl.

Při setkáních s americkými činiteli ale dává najevo obavy ohledně toho, jaké má mít ambice, když není jasná velikost americké pomoci.

Bez znalosti zdrojů nelze plánovat strategii

„Ptají se nás na náš plán, ale my potřebujeme vědět, jaké budeme mít zdroje,“ řekl ukrajinský zákonodárce Roman Kostenko.

„Právě teď vše ukazuje na možnost, že jich budeme mít méně než loni, kdy jsme se pokoušeli o protiofenzivu a nevyšlo to. Pokud budeme mít ještě méně, tak je jasné, jaký bude plán. Bude to obrana.“

„Nikdo nevyjímá útočné akce z rovnice,“ dodal další poslanec Serhij Rachmanin, „Ale obecně si je velmi těžké představit globální strategickou útočnou operaci v roce 2024. Zvlášť když se podíváme na obecný stav zahraniční pomoci, nejen ze strany USA.“

Dlouhodobý slib pomoci má zajistit pomoc Ukrajině i pro případ, že by prezidentské volby vyhrál Donald Trump, který řekl, že když vyhraje, urovná konflikt během jediného dne. Zelenskyj označil jeho vyjádření za nebezpečná a pozval Trumpa, aby přijel a seznámil ho s plány, které má.

Nepřítele je potřeba překvapit

Plánovanou strategii kritizuje bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen: „Válku nemůžete vyhrát tak, že budete postupovat krok za krokem. Musíte nepřítele překvapit a přemoci. Proto je potřeba dodat všechny potřebné zbraně.“

Bývalý analytik CIA Eric Ciaramella řekl, že nyní jsou nejvíc potřeba dělostřelecké granáty a vozidla, která nahradí ztracená, a hlavně mnoho dronů.

Zmínil, že Ukrajinci sice čekají na bojová letadla a další obrněná vozila, ale upozornil, že to jsou nákladné systémy, které nejsou samospasitelné: „Myslím, že si Ukrajinci uvědomili, že neexistuje žádná stříbrná kulka, když viděli, jak tank za milion dolarů zničila mina za deset tisíc.“

Rusku se zimní ofenziva nedaří ze stejných důvodů jako Ukrajincům ta letní

Zbytečná válka

Reklama

Výběr článků

Načítám