Hlavní obsah

Alláh je zbabělec, řekl před masakrem velitel v Bělgorodu Tádžikům. Mrtvých má být až 30

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní střelba do dobrovolníků na ruském cvičišti v Bělgorodu si vyžádala podle oficiálních informací 11 mrtvých. Jenže podle jednoho z očitých svědků, který hovořil s televizním kanálem Astra, by jich mohlo být i dvakrát tolik. Důvod konfliktu byl prý náboženský. Krátce před incidentem podplukovník Andrej Lapin řekl muslimským Tádžikům, že Alláh je zbabělec.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„15. října se na cvičišti Západního vojenského okruhu v Bělgorodské oblasti dva občané jedné ze zemí Sdružení nezávislých států (SNS) dopustili teroristického činu,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Co se v sobotu na místě přesně stalo, nyní popsal jeden z odvedenců.

„Všechno to začalo tím, že někteří naši vojáci - Dagestánec, Ázerbájdžánec a Adygejec - řekli ‚tohle není naše válka‘ a pokusili se sepsat prohlášení, že už nechtějí sloužit. Podplukovník Andrej Lapin, když se o tom dozvěděl od velitele své roty, všechny svolal a začal říkat, že ‚tohle je svatá válka‘,“ uvedl muž, jehož jméno z bezpečnostních důvodů média nezveřejnila.

Je však zřejmé, že se jedná o jednoho z mobilizovaných, který byl ten den na cvičišti přítomen.

Střelba do dobrovolníků na ruském vojenském cvičišti, 11 mrtvých

Zahraniční

Termín „svatá válka“ muslimy pobouřil, protože podle jejich náboženství znamená „válku mezi muslimy a nevěřícími“, líčil voják.

Na to měl Lapin odvětit: „Alláh je zbabělec, když vám nedovolí bojovat za zemi, které jste přísahali věrnost.“

Ustupte stranou, vyzvali ostatní muslimy

Takový komentář ovšem situaci ještě vyeskaloval. Když byli pak všichni asi po hodině a půl posláni na střelnici, v Tádžicích to stále ještě vřelo. Tři z nich otočili samopaly na Lapina a zastřelili ho. Následně začali pálit okolo sebe hlava nehlava.

Náboženství Tádžiků

Podle zprávy amerického ministerstva zahraničí z roku 2009 tvoří 98 procent obyvatel Tádžikistánu muslimové (přibližně 95 procent sunnité a 3 procenta šíité), mezi nimiž jsou i některé súfijské řády.

Zdroj incidentu tvrdí, že viděl zemřít 30 lidí včetně Lapina. Pokud je to pravda, mrtvých je více než dvakrát tolik, než se původně uvádělo.

Kyjev opět terčem útoku. Ostřelování hlásí i další oblasti

Válka na Ukrajině

Jeho výpověď od oficiálního podání události liší také v počtu střelců. Dva byli podle něj zabiti (ty zdroj do počtu obětí nezapočítal), třetímu se podařilo uprchnout. Než útočníci zahájili střelbu, vyzvali prý ostatní muslimy, aby ustoupili stranou.

K incidentu došlo na pozadí častého ostřelování Bělgorodu a stížností vojáků na podmínky na cvičišti a na frontové linii.

Nezávislý ruský server The Insider, který o nových informacích ohledně střelby informoval, podotýká, že se mu nepodařilo výpověď tohoto svědka nezávisle ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám