Hlavní obsah

Petříček: Smlouvu s Ruskem dodržíme, Koněv může stát i jinde

Přesun sochy sovětského maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6 by nebyl porušením smlouvy o přátelských vztazích mezi Českou republikou a Ruskem. Ve středu to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Článek

„Pokud najdeme důstojné místo pro sochu, podle mě svým závazkům ze smlouvy dostojíme," řekl ministr v reakci na tvrzení ruské ambasády, která avizovala, že by přesun pomníku vnímala jako porušení dohody.

Podle ministr však smlouva neurčuje, kde má socha stát.

Petříček ve středu na pracovní snídani pořádané Institutem pro politiku a společnost také připomněl, že pomníky českých legionářů v Rusku, na které se smlouva o přátelských vztazích rovněž vztahuje, opakovaně čelí vandalským útokům. „My to však řešíme diplomatickou cestou, ne přes média,” řekl.

Koněvův pomník na náměstí Interbrigády se stává častým terčem vandalů, naposledy letos koncem srpna. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) poté nechal kolem pomníku postavit lešení s plachtou, kterou odpůrci zakrytí několikrát strhli.

Zastupitelé městské části minulý týden rozhodli, že sochu nahradí nový památník osvobození metropole za druhé světové války. Radnice se chystá vypsat soutěž na jeho podobu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Socha maršála Koněva

Reklama

Související články

Rusko hrozí odvetou za stěhování sochy Koněva

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek odsoudilo čtvrteční rozhodnutí Prahy 6 přestěhovat sochu sovětského maršála Ivana Koněva na jiné místo. Pohrozilo odvetou,...

Výběr článků

Načítám