Hlavní obsah

V Británii stávkuje 45 tisíc železničářů, půlka tratí bude dva dny zavřena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Británii ve čtvrtek stávkuje přes 45 000 železničářů. Kvůli mzdovým a pracovním podmínkám mají protestovat i v sobotu. Uzavřena je zhruba polovina britských tratí, funguje kolem 20 procent spojů, informoval zpravodajský server BBC. Stávku dříve ohlásily odborové svazy RMT, TSSA a Unite.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Stávka železničářů se dotkla i provzou v londýnské stanici Waterloo.

Článek

Podle společnosti Network Rail, která vlastní většinu železniční sítě, se očekává, že ve čtvrtek a v sobotu bude po celé zemi jezdit kolem 4300 spojů. To je sice nejvyšší počet během série celostátních stávek odborů RMT, i tak to ale představuje pouze o něco víc než pětinu obvyklé úrovně služeb.

Na některých místech, včetně měst Portsmouth, Swansea a Blackpool, nebudou vlaky jezdit vůbec. Ani na sever od skotského města Falkirku nebudou jezdit žádné spoje.

Účinek stávky umocnilo zapojení pracovníků signalizační sítě Network Rail v celé Anglii, Walesu a Skotsku. Bez signalistů není možné provozovat vlaky a s dostupným nouzovým personálem jich může jezdit jen zlomek.

V Británii stávkuje na 40 tisíc železničářů

Ekonomika

Šéf společnosti Network Rail Andrew Haines označil jednání s odbory za pomalé a bolestivé. Uvedl, že „naprosto chybí jasná představa o tom, co by bylo třeba udělat, aby tato stávka byla odvolána".

Mzdy a záruky

„K vyřešení tohoto sporu potřebujeme zvýšení mezd, které by odráželo růst životních nákladů, jenž velmi silně postihuje většinu lidí v této zemi," řekl Luke Chester z odborové organizace TSSA. Dodal, že členové odborů „potřebují jistotu zaměstnání".

V Británii stávkuje na 40 tisíc železničářů

Ekonomika

„Požadujeme od zaměstnavatelů záruky, že nebudou lidem trhat pracovní smlouvy a že nebudou měnit pracovní podmínky způsobem, který jsme viděli například u společnosti P," uvedl.

V pátek provoz podzemních i nadzemních tras londýnského metra omezí další stávka ohlášená odbory RMT kvůli jinému sporu o důchody a mzdy. Společnost Transport for London (TfL), která londýnské metro provozuje, případné pasažéry od použití metra v pátek odrazuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám