Hlavní obsah

Uhelné proměně pomohou dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovarský kraj

Již za několik měsíců by mělo být jasno, které záměry obstojí v hodnocení jedenácti strategických projektů, vybraných v Karlovarském kraji pro čerpání evropských dotací z Fondu spravedlivé transformace (FST). Dotace jsou určeny na přeměnu uhelných regionů. Směřovat tam mají více než tři miliardy korun.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jezero Medard vzniklo jako rekultivace stejnojmenného hnědouhelného lomu.

Článek

O dotace usiluje mimo jiné kraj kupříkladu na výstavbu Business Parku Sokolov nebo na přestavbu karlovarské střední uměleckoprůmyslové školy.

Obdobná částka se má v rámci FST zvlášť rozdělovat mezi další žadatele na menší navazující projekty, které jsou ale také spojené s přeměnou do takzvané doby pouhelné.

Vedení kraje nyní v jednání s vládou a Bruselem usiluje, aby se v rámci tohoto operačního programu mohla vedle průmyslu současně rozvíjet s dotační podporou i města a obce. A to zejména směrem k lidem žijícím nebo přicházejícím do regionu za novými pracovními příležitostmi a lepším životem. Projekty s žádostmi do této druhé části výzvy FSP bude možné podávat zřejmě na přelomu letošního a příštího roku.

Termín pro výměnu kotlů se posune o dva roky

Finance

Jako jezero Medard

„Klasickým případem je okolí jezera Medard,“ uvedl karlovarský krajský radní Patrik Pizinger (Místní). Právě rekultivace, resocializace a celkové využití prostoru tohoto někdejšího hnědouhelného dolu je jedním ze strategických záměrů, s kterým přišla do FST Sokolovská uhelná.

Tento projekt s náklady okolo 583 milionů korun by měl připravit podmínky pro další investice, které přinesou rozvoj lokality. Je jen prvním krokem k tomu, aby byla lokalita zajímavá pro život a mohla někoho přilákat k přestěhování.

Proto vedení kraje chce, aby o tyto dotace nejenom v lokalitě Medard mohly žádat i obce a města. „My považujeme za správné, aby z FST byla podpořena i města typu Sokolov, Habartov, Citice, aby na rozvoj Medardu mohla navázat,“ konstatoval Pizinger.

Obce a kraje mohou žádat o dotace na bydlení pro uprchlíky

Domácí

„Rádi bychom, aby ta města byla atraktivnější. Aby těm lidem, kteří si tu najdou práci, tak aby se jim tady dobře žilo, tedy aby tu našli doktora, aby mohli do kina a věděli, že je tady pro jejich děti veškeré potřebné zázemí,“ popisoval radní. Dalším směrem, který chce podle něj kraj prosadit, jsou investice přímo do lidí, například do rekvalifikací.

Vyšší zaměstnanost

„Tedy aby třeba nově přicházející zaměstnavatelé získali podporu pro rekvalifikace, aby nám transformace nevytvořila nové sociální vyloučení,“ dodal Pizinger.

Třetím tématem pro dořešení konečné podoby podpory z FST je možnost získat prostředky pro vznik podniků, které by zajistily zvýšení zaměstnanosti. „Musí se vyjednat, za jakých to půjde podmínek,“ vysvětlil Pizinger. Dodal, že na Sokolovsku se to týká například záměru místní soukromé firmy na vznik výroby kaolínového granulátu, který je místními porcelánkami využíván pro výrobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám