Hlavní obsah

Účetní obrala brněnskou městskou část o osm milionů. Byla to hloupost, řekla soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dojnou krávu si udělala z účtu radnice městské části Brno-Jundrov tamní bývalá účetní Hana Řídká. Aniž by si toho někdo všiml, za necelých pět let si postupně poslala na svůj účet přes osm milionů korun. Brněnský krajský soud ženu ve čtvrtek nepravomocně poslal za podvod na 20 měsíců do vězení. K tomu nesmí pět let pracovat jako účetní a musí zaplatit škodu.

Účetní obrala radniciVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Peníze si Řídká na svůj účet odčerpávala mezi lety 2014 až 2019. Účetní předkládala starostce, tajemnici a místostarostce k autorizaci hromadné platby, do nichž nenápadně zakomponovala i pozměněné účty tak, aby jí peníze přistály na účtu. Pak zatajovala bankovní výpisy a manipulovala s elektronickými přehledy plateb, ze kterých odstraňovala neoprávněné platby pro sebe.

„Byla to ta největší hloupost, kterou jsem mohla udělat. Lituji toho, co jsem spáchala. Ani nevím, jak se to všechno seběhlo. Dostala jsem se do rozjetého vlaku, který se nedal zastavit. Víc se k tomu nechci vyjadřovat,“ prohlásila před soudem Řídká, která také prohlásila svou vinu, soud se tak nemusel prokousávat zdlouhavým dokazováním. Už také nahradila 4,5 milionu, peníze získala prodejem bytu.

Za mimořádně brutální vraždu na faře potvrdil soud mladíkovi 17 let vězení

Krimi

Žena si na svůj účet poslala peníze ve 164 případech. „Posílala si částky v řádu tisíců, ale několikrát i to byly i stovky tisíc. Přišla na to, jak obejít řádně nastavený kontrolní systém, a po dobu pěti let se jí to dařilo,“ upozornil státní zástupce David Uher. Ten ženě navrhl tři roky vězení. Obhájce naopak žádal podmínku, aby žena mohla pracovat a rychleji tím pádem umořit zbytek způsobené škody.

Pražského zastupitele soudili v Bruntále, za články o konopí dostal podmínku

Krimi

Senát v čele s Dagmar Bordovskou nakonec ženě vyměřil dvacetiměsíční trest. „Pomohlo prohlášení viny a uhrazení části způsobené škody. Obžalované naopak přitěžovalo, že se trestné činnosti dopouštěla velmi dlouho. Neobstojí její obhajoba, že nemohla přestat. Nejednala v žádné extrémní nouzi, ale proto, že chtěla peníze. Jak s nimi naložila, není známo. Asi si jen zvyšovala svůj životní standard. Její chování nelze přejít podmíněným trestem,“ zdůraznila soudkyně.

Řídká na místě trest přijala, státní zástupce si nechal ještě čas na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám