Hlavní obsah

Teplárny přejdou na levnější uhlí a olej. Ale ne všude

Od pondělí platí tzv. předcházení stavu nouze v teplárenství. To teplárnám umožní bez sankcí nebo dlouhých povolovacích řízení využití jiných paliv než zemního plynu. Podle Teplárenského sdružení ČR to bude znamenat ztlumení cenového růstu pro odběratele dálkového tepla.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Teplárny totiž použitím náhradního uhlí nebo mazutu ušetří a nebudou muset dramaticky zdražit kvůli jinak nutnému přechodu na nyní mimořádně drahý zemní plyn. Právu to ve čtvrtek řekl mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann.

„Je to určeno zejména pro teplárny, které by od příštího ledna neplnily zpřísněné emisní limity, a proto měly přecházet na výrobu tepla ze zemního plynu. Mohou tak pokračovat ve výrobě tepla z uhlí či mazutu. Tyto teplárny tak nemusejí přecházet na extrémně drahý zemní plyn, což by se promítlo do ceny tepla,“ řekl Kaufmann.

Někde není na úpravy prostor

Velká část tepláren má podle jeho slov kotle na více paliv a mohou tak využití zemního plynu potlačit, aniž by instalovaly nový kotel. Část tepláren s kotli na plyn je předělává na spalování lehkého topného oleje, je k tomu potřeba výměna hořáků a instalace nádrže nebo jímky na olej.

Vláda vyhlásí předcházení stavu nouze v teplárenství

Ekonomika

Jako příklad tepláren, které letos přejdou na lehký topný olej, uvedl Kaufmann Teplárny Brno, Teplárnu Písek nebo Novoměstskou teplárenskou v Novém Městě na Moravě.

Ne pro všechny

Změnit typ paliva však podle Kaufmanna nemohou teplárenské společnosti, které provozují jen blokové a domovní plynové kotelny.

„Ty mají velmi omezené možnosti přechodu na jiná paliva pro tuto zimu. Kotelny jsou totiž buď umístěny na sídlištích mezi domy, nebo přímo v bytových domech, kde jsou úpravy pro spalování uhlí či lehké topné oleje nemožné,“ podotkl.

Přechod na jiná paliva nevyužije třeba Jablonecká energetická, protože má zdroje pouze na zemní plyn. Kvůli růstu cen plynu tam od září odběratelé tepla zaplatí oproti srpnu více než dvojnásobek, za gigajoule budou domácnosti platit více než 2000 korun. Od začátku roku je nárůst už na více než trojnásobku. Ještě loni platili odběratelé napojení v Jablonci na centrální vytápění podle tarifu za gigajoule 584 nebo 599 korun včetně DPH.

Cena elektřiny klesla za tři dny o více než polovinu

Ekonomika

O změně paliva na lehké topné oleje neuvažuje Sateza, která v Šumperku, Velkých Losinách, Loučné nad Desnou, Hanušovicích, Jeseníku a České Vsi provozuje celkem 77 tepelných zdrojů na plyn.

„Ani jedna naše kotelna nemá nádrže a jímky, nemáme ani dvoupalivové hořáky,“ řekl ředitel Satezy Roman Macek, podle kterého jsou plynové kotelny umístěny na sídlištích, takže stavební úprava spočívající v instalaci jímek a nádrže na lehké topné oleje nepřipadá v úvahu.

Některé zdroje nemusí skončit

Teplo a elektřinu budou moci dodávat i zdroje, které by za normálních okolností musely být na konci roku odstaveny nebo by jejich provoz byl omezen. Umožňuje to novela emisní vyhlášky, která příští týden vyjde ve Sbírce zákonů. Změny jsou podmíněny vyhlášením stavu nouze či tzv. předcházením stavu nouze v energetice.
Novela vyhlášky by měla ušetřit přibližně 200 milionů metrů krychlových zemního plynu, uvedlo včera ministerstvo životního prostředí.
Změna vyhlášky se vztahuje na dvě skupiny zdrojů. První jsou teplárny na hnědé uhlí, jejichž provoz by jinak nebyl od ledna 2023 možný, protože jim na konci letošního roku končí přechodný režim umožňující plnit mírnější emisní limity.
Druhou skupinou jsou některé zdroje, které se běžně využívají pouze jako záložní nebo špičkové. Ty mohou být standardně v provozu pouze po omezený počet hodin za rok. (ČTK)

Reklama

Výběr článků

Načítám