Hlavní obsah

Cena elektřiny klesla za tři dny o více než polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, za tři dny klesla o více než polovinu. Při čtvrtečním obchodování sestoupila až na 486 eur (zhruba 11 900 Kč) za megawatthodinu (MWh), zatímco v pondělí poprvé překonala 1000 eur za MWh. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za poklesem podle analytiků stojí předpokládané kroky Evropské unie ke snížení cen elektřiny. Cena je ale navzdory tomuto poklesu pořád zhruba na desetinásobku sezonního průměru z posledních deseti let.

EU nyní zvažuje různá opatření ve snaze omezit růst nákladů na energie, který má negativní dopady na unijní ekonomiku. Drahá energie už vede k omezování produkce v řadě odvětví, například v ocelářství a výrobě hnojiv.

„Předpokládaná intervence EU na trhu je vnímána jako velmi negativní pro ceny, přestože stále panuje velká nejistota ohledně toho, jaké kroky EU podnikne a jak přesně budou vypadat,“ uvedli analytici společnosti Energi Danmark.

Zástupkyně šéfa ředitelství pro energetiku Evropské komise (EK) Mechthild Wörsdörferová ve čtvrtek uvedla, že opatření by mohla zahrnovat zastropování cen energií či zdanění mimořádných zisků firem z energetického sektoru. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová podle ní představí plán možného postupu 14. září.

Cena plynu je ve čtvrtek značně rozkolísaná. Na burze v Rotterdamu, jež je pro evropský trh určující, spadla ráno až na 223 eur (5 460 Kč) za MWh, což byl proti předchozímu dni pokles o sedm procent. Po poledni ale zase začala cena výrazně stoupat a vyšplhala se až na 245 eur, což je oproti středě téměř tříprocentní nárůst.

Ceny plynu i elektřiny dál klesají

Ekonomika

Dodávky plynu do Evropy jsou prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 od středy zastavené. Rusko předem oznámilo, že kvůli údržbě na tři dny tok plynovodu vypne.

Dodávky přes Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře až do Německa, Rusko už v minulých měsících omezilo až na pouhých 20 procent kapacity. Důvodem mají být technické problémy, podle evropských zástupců se ale jedná o politické rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám