Hlavní obsah

Je to šílené. S experimentem Prahy na řidičích dochází obyvatelům Holešovic trpělivost

– Praha

Dopravní experiment v pražských Holešovičkách, který měl ulevit hustému provozu v tunelu Blanka, způsobil pravý opak. Důkazem jsou každodenní kolony a tlačenice v postranních ulicích, jak lidé popisují v diskuzních fórech na internetu. Lidé hlavně volají po nápravě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský se kvůli tomu sešel s náměstkem pro dopravu Adamem Scheinherrem (oba Praha sobě).

Kolony před experimentálním vyznačením pruhů V Holešovičkách v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Je to děs. Auta se kvůli tomuhle šílenému pokusu procpávají všemi vedlejšími ulicemi. Takže jestli za tím stojí Adam Scheinherr, vyzývám ho: Ukončete to!” napsal například jeden z návštěvníků facebookové skupiny sdružující obyvatele Holešovic.

„V tuhle chvíli je situace vážná, určitě nechceme, aby takhle pokračovala,“ reagoval Čižinský pro Novinky.

„Nedostali jsme se ke konkrétním opatřením. Upozornil jsem ho, že je situace neudržitelná,“ dodal s tím, že Scheinherr podle něj dění na Argentinské ulici sleduje a vyhodnocuje dopady.

Experiment Prahy na řidičích způsobil ve městě kolaps dopravy

Domácí

Sám Scheinherr už dříve sdělil Právu, že žádný problém neregistruje. „To opatření v Holešovičkách funguje dobře, Blanka je lépe průjezdná a magistrála kvůli tomu nestojí,” napsal.

Novinky následně požádaly TSK o data o intenzitě dopravy v tunelech a okolí. TSK ale současná data ještě nemá vyhodnocena. Není tedy jasné, z čeho Scheinherr vychází.

Doprava zhoustla ze dne na den

Obyvatelé Holešovic to ale vidí jinak. „Bydlím téměř v Argentinské a po těchto úpravách pruhů doprava zhoustla výrazně ze dne na den,” stěžuje si na internetu další uživatel.

„Jediné rychlé řešení, které by mohlo trochu pomoci, by byla úprava rychlosti v ulici V Holešovičkách ven z Prahy, kdy by se ve špičce mohla zvednout na 70 kilometrů ze současných 50 kilometrů za hodinu,” navrhuje.

Problémem je v experimentálním dopravním opatření, které magistrát zavedl v ulici V Holešovičkách za mostem Barikádníků.

Praha vytvářením kolon v Holešovičkách opět testuje výjezd z Blanky i trpělivost řidičů

Domácí

Místo dvou průběžných pruhů ve směru z Argentinské ulice jsou nově zřízeny dva pruhy z výjezdu z tunelu Blanka, přičemž jeden je průběžný. Řidiči mířící od Argentinské se tak musejí sjíždět do jednoho pruhu, což způsobuje komplikace.

Opatření mělo za cíl ulevit provozu v tunelovém komplexu Blanka a v navazující ulici Povltavská. Nynější úprava má trvat tři měsíce, pak se má efekt vyhodnotit a magistrát rozhodne, jaký model dopravy se v místě zachová.

Jak vyplývá z dosavadních zkušeností řidičů, o kterých Novinky informovaly již před týdnem, výsledek se nedostavil a nic nenasvědčuje tomu, že by se v dohledné době dostavit mohl.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Kolony před experimentálním vyznačením pruhů V Holešovičkách v Praze

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám