Hlavní obsah

Existence pekáren je ohrožena, některé už končí, varuje svaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroly marží v obchodech, které zahájilo ministerstvo zemědělství a ÚOHS, k zastavení růstu cen nepovedou. V tiskové zprávě to uvedl Svaz pekařů a cukrářů v ČR. Upozorňuje také na to, že náklady na výrobu pečiva meziročně vzrostly v průměru o 75 procent. V minulých týdnech musela řada podniků ukončit nebo pozastavit svoji činnost. Existence dalších pekáren je ohrožena, uvedl výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pekárny se podobně jako další podniky potýkají hlavně s vysokým růstem cen elektřiny, plynu nebo pohonných hmot. Podle svazu vzrostly v průměru o 70 procent ceny zemědělských komodit. Energie, pohonné hmoty a suroviny podle svazu tvoří více než 60 procent nákladů na produkci.

Česko má třetí nejvyšší inflaci v EU

Ekonomika

Ministerstvo společně s ÚOHS od předminulého týdne sleduje ceny másla, kuřecího a vepřového masa a pečiva.

„Kontrol marží se neobáváme, ale očekáváme, že vláda přijde s konkrétní podporou pekařů a přidružených oborů. V tuto chvíli je ohrožena nejen existence mnoha pekáren, ale také hrozí, že pro mnoho domácností se pečivo může v brzké době stát cenově nedostupným," uvedl Hlavatý.

Chléb o třetinu dražší

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stouply meziročně ceny potravin o desítky procent, chléb a bílé pečivo stojí zhruba o třetinu více než loni. Konzumní kmínový chléb zdražil podle ČSÚ meziročně o třetinu, kilogram nyní stojí téměř 35 korun. Kilogram pšeničného bílého pečiva se v první polovině dubna prodával za průměrných 60,84 koruny, před rokem za 46,45 koruny.

Svaz pekařů už dříve uvedl, že běžný chléb by letos mohl stát i 60 korun, a požadoval například omezení vývozu pšenice. Ministerstvo zemědělství ale omezení vnitřního trhu EU nepovažuje za dobré řešení. Svaz také dříve uvedl, že stát by měl pekárnám poskytnout dotace.

Nejvíce zdražila mouka a pečivo

Ekonomika

Podle předsedy Svazu průmyslových mlýnů Pavla Hrdiny musí mlynáři kvůli rostoucím cenám potravinářské pšenice zvyšovat i navzdory smlouvám ceny, za které prodávají mouku pekařům.

„Při nízké úrovni marží mlýnských společností a vysokém podílu komodity v nákladech mlýnů jiné východisko není. Některé mlýny mají problémy i se zajištěním surovin do nových žní,” uvedl Hrdina.

Podle Hlavatého by také pekaři uvítali, aby se stali součástí kritické infrastruktury a v případě výpadků importu plynu měli garantované dodávky.

Ukrajinští zemědělci chtějí sít. Navzdory válce

Válka na Ukrajině

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na začátku dubna uvedl, že chce mezi prvky kritické infrastruktury zařadit zemědělství a potravinářství.

Nekula v sobotu během sjezdu KDU-ČSL v Ostravě na Twitteru uvedl, že vláda bude muset řešit další podporu českých zemědělců a potravinářů. „Je pro mě zásadní, aby za žádných okolností nedošlo k fyzické či finanční nedostupnosti základních potravin pro naše obyvatele,” napsal.

Obilí máme dostatek, tvrdí ministerstvo

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám