Hlavní obsah

Česká zbrojovka se přejmenovala na Colt

Společnost CZG – Česká zbrojovka Group SE (CZG) změnila s platností od úterý název na Colt CZ Group SE (Colt CZ). Legendárního amerického výrobce zbraní Colt koupila skupina CZG loni.

Foto: Foto ČTK/AP – Richard Lardner

Zaměstnanci továrny Colt v Hartfordu kompletují pušky pro americkou armádu.

Článek

Podle předsedy představenstva skupiny Colt CZ Jana Drahoty souvisí změna právě s loňskou akvizicí společnosti Colt a s integračním procesem.

„Změnou názvu vyzdvihujeme obě naše klíčové značky, zvyšujeme povědomí o nové, rozšířené skupině a podtrhujeme náš dlouhodobý vztah a závazek vůči oběma klíčovým značkám,“ uvedl Drahota.

Armáda dostane další pistole a pušky za miliardu

Domácí

Colt CZ Group SE je společně se svými dceřinými společnostmi jedním z předních světových výrobců ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití. Součástí skupiny Colt CZ jsou společnosti Colt’s Manufacturing Company, Česká zbrojovka, Colt Canada Corporation, CZ-USA, 4M Systems a CZ Export Praha. Colt CZ rovněž drží men­šinový podíl ve společnosti Spuhr i Dalby, švédském výrobci optických montážních řešení pro zbraně.

Své produkty prodává Colt CZ především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, CZ-USA, Dan Wesson a 4M Systems. Colt CZ má své sídlo v České republice a výrobní kapacity v Česku, ve Spojených státech a v Kanadě. Zaměstnává více než 2000 lidí v ČR, USA, Kanadě, Německu a Švédsku. Holding vykázal za loňský rok výnosy 10,7 miliardy Kč. Meziročně byly vyšší o 56,7 procenta. Upravený čistý zisk skupiny po zdanění vzrostl ve srovnání s rokem 2020 o 71,6 procenta na rekordních 1,161 miliardy Kč.

Česká zbrojovka dokončila koupi amerického Coltu

Ekonomika

Americká legenda

Firma Colt patří k tradičním americkým výrobcům zbraní. Navazuje na práci Samuela Colta, který si nechal svůj revolver patentovat už v roce 1836, nicméně založení společnosti a továrny Colt v Hartfordu se datuje k roku 1855. Od americké občanské války až po celé 20. století byla firma Colt výhradním dodavatelem zbraní pro americkou armádu. V posledních letech se ale potýkala s vážnými hospodářskými problémy, pod které se podepsala i ztráta klíčových armádních zakázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám