Hlavní obsah

Česká zbrojovka dokončila koupi amerického Coltu

Novinky, ČTK, bož

Skupina CZG – Česká zbrojovka Group SE (CZG) úspěšně dokončila koupi amerického výrobce zbraní Colt Holding Company LLC (Colt). Předcházelo tomu získání potřebných regulatorních souhlasů od amerických a kanadských orgánů. Firma to oznámila v pondělí.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Skupina CZG – Česká zbrojovka Group SE (CZG) úspěšně dokončila koupi amerického výrobce zbraní Colt Holding Company LLC (Colt). Na ilustračním snímku Pistole CZ P-10 C, která nemá klasický kohoutek.

Článek

Akcie CZG na pražské burze krátce po pondělním zahájení obchodování připisovaly 0,53 procenta na 382 korun za kus.

Z dříve zveřejněných smluvních podmínek vyplývá, že stoprocentní podíl v Coltu získá CZG za 220 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč) v hotovosti a dále za 1 098 620 nově vydaných kmenových akcií CZG.

Colt je mateřskou společností amerického výrobce zbraní Colt’s Manufacturing Company LLC a rovněž jeho kanadské dceřiné společnosti Colt Canada Corporation.

Česká zbrojovka zvýšila zisk o 12 procent na skoro 1,5 miliardy

Ekonomika

„Touto akvizicí jsme vytvořili strategické spojenectví mezi CZG a Coltem, které přinese skupině řadu významných příležitostí. Zaměříme se na poskytování vysoce kvalitních výrobků našim zákazníkům s využitím synergií získaných touto akvizicí,” uvedl předseda představenstva a prezident CZG Lubomír Kovařík.

Vazba na americký trh

„Jsme přesvědčeni, že toto spojení bude přínosem pro naše zákazníky i akcionáře a dále posílí naše věhlasné značky,” dodal Kovařík. Tato fúze podle něj rovněž potvrzuje vazbu firmy na severoamerický trh.

CZG si od převzetí mimo jiné slibuje získání dalších významných výrobních kapacit v USA a v Kanadě a rozšíření zákaznické sítě.

Česká zbrojovka se dohodla na koupi amerického Coltu

Ekonomika

Colt je dlouhodobý dodavatel americké armády a prostřednictvím své kanadské dceřiné společnosti taktéž výhradním dodavatelem malých zbraní vojenským složkám v Kanadě.

Holding CZG – Česká zbrojovka Group SE je významným evropským výrobcem ručních palných zbraní. Za loňský rok vykázal výnosy 6,8 miliardy korun. Meziročně byly vyšší o 14,6 procenta. Provozní výsledek hospodaření vzrostl ve srovnání s rokem 2019 o 11,9 procenta na více než 1,056 miliardy korun. Holding loni prodal 467 463 zbraní, což ve srovnání s předchozím rokem znamenalo nárůst o 24,9 procenta.

Součástí CZG je závod Česká zbrojovka z Uherského Brodu, dále do něj patří například společnosti CZ-USA, Zbrojovka Brno, 4M Systems nebo CZ Export Praha. Po převzetí Coltu má skupina více než 2000 zaměstnanců v České republice, USA, Kanadě a Německu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám