Hlavní obsah

Jak se vyvíjí krize vládní koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zlín Film Festival
Článek

Pátek 25. února

Prezident Václav Klaus se v rozhovoru pro českou redakci BBC vyjádřil, že řešením současné politické situace mohou být předčasné volby.

Čtvrtek 24. února

Poslanci ČSSD doporučili premiérovi, aby z vlády vyhodil lidovecké ministry. Ten to prozatím odložil s tím, že menšinová vláda s podporou KSČM zatím není na pořadu dne. Lidovci chtějí ve vládě zůstat a hodlají si prozatím udržet "verbální zdrženlivost".

Ráno se premiér Gross sešel s prezidentem Klausem. Po tomto setkání Gross naznačil, že pokračování vládní koalice v současné podobě není možné. "Při zachování postoje KDU-ČSL si nemyslím, že je možné pokračovat ve stávajícím půdorysu řešení," řekl premiér. Kromě toho uvedl, že do řešení krize chce zapojit i prezidenta, jemuž na ranní schůzce nabídl "několik variant" řešení.

Sociální demokraté podle svého předsedy zvažují sedm variant řešení, pokud by z vlády odešli lidovci. Jedním z nich byl návrh na změnu volebního systému z poměrného na většinový. ODS, s jejíž podporou by výměnou za prosazení této změny počítali, však takové řešení odmítla.

S prezidentem se během dne sešli také lidovecký předseda Kalousek a odpoledne šéf ODS Mirek Topolánek. Prezident poté vydal prohlášení, v němž vyjádřil obavy, že "vládní koalice nebere dostatečně vážně zneklidnění veřejnosti a že si neuvědomuje, jaké následky to může mít pro politickou budoucnost naší země".

"Jsem přesvědčen, že prodlužování období nejistoty a vytvoření atmosféry permanentní krize nesmíme dopustit. Proto touto cestou žádám politické strany, angažované v této krizi, aby mi v co nejkratší době sdělily, jaké politické uspořádání navrhují na 16 měsíců, které zbývají do konce tohoto volebního období, eventuálně, aby mi předložily dohodu o jeho zkrácení," uvedl také prezident v prohlášení.

Odpoledne premiér "čelil" interpelacím poslanců. Většinu času však využili poslanci sociální demokracie a z opozičních zákonodárců se dostali ke slovu pouze Miroslav Beneš a Miroslav Kučera (oba ODS). Večer pak premiér Gross prohlásil, že krizi hodlá vyřešit do "poloviny příštího týdne".

Středa 23. února

Před budovou Úřadu vlády se odpoledne sešla více než stovka demonstrantů, kteří požadovali premiérovu rezignaci. Organizátor protestu Erik Matouš po jejím skončení vyzval účastníky k pravidelným středečním mítinkům a poté donesl výzvu k rezignaci do Sněmovny, kde ji převzal její tajemník.

Večerní jednání špiček vládní koalice skončilo krachem. Lidovci přinesli na jednání návrh dohody nazvaný Postní dohoda, v němž navrhli smír při splnění několika podmínek. Kromě jiného chtěli, aby premiér vysvětlil některé své výroky z poslední doby.

Na sociální demokraty však návrh zapůsobil jako "červený hadr", premiér Gross oznámil, že "KDU-ČSL hledá záminky, jak rozbít koalici, a s tím souvisí i stupňování jejích požadavků".

Úterý 22. února

Poslanci ČSSD se jednomyslně shodli na podpoře vlády sociální demokracie v případě odchodu KDU-ČSL. Podporují také dosavadní postup Grosse jako premiéra a odmítli útoky lidovců na jeho osobu. Také unionisté stojí dál za Grossovým kabinetem, ale "nepodpořili by vládu, která by posilovala vliv KSČM."

Vedení KDU-ČSL se radilo před koaliční schůzkou. Ke svolání celostátní konference strany, jak požaduje ministr zahraničí Cyril Svoboda, není podle předsednictva důvod. Konference by se podle místopředsedy lidovců Jana Kasala sešla tehdy, pokud by se KDU-ČSL rozhodla vystoupit z vládní koalice. "A nic takového nehrozí," dodal.

Komunisté oznámili, že se nenechají vtáhnout do koaliční krize a předčasné volby považují za "nejposlednější z posledních řešení."

Pondělí 21. února

Na Hrad se vypravil Miroslav Kalousek. "Informoval jsem prezidenta o tom, že pro křesťanské demokraty je zásadní problém, že pan předseda vlády je svými příjmy ekonomicky napojen na příjmy z pochybného podnikání, včetně pravděpodobných příjmů z prostituce," prohlásil Kalousek.

Problém podle něj nezmizí, pokud by ministři za KDU-ČSL opustili vládu. "Vidíme proto řešení v tom, o co jsme předsedu vlády požádali," dodal Kalousek. Zopakoval, že lidovci jsou "pevně odhodláni" nadále zůstat součástí vládní koalice s ČSSD a US-DEU. Koaliční projekt může existovat do konce volebního období, ale je třeba řešit problém majetkových poměrů Grossovy rodiny, dodal.

Václav Klaus, který ve své výzvě předsedům obou stran hovořil o nalezení přijatelného řešení, naznačil možnost komplikovaného vývoje. "Nevidím snadnou a uspokojivou cestu k dosažení řešením," uvedl kromě jiného Václav Klaus.

Prezident Klaus se sešel s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Chtěl znát i názor nejsilnější opoziční strany.

Neděle 20. února

V televizních diskusních se politici přeli o to, zda byla porušena koaliční smlouva a zda může vládní koalice třeba i v jiné podobě pokračovat. "Pokud by měla být pravda, že tady je výzva k výměně na postu premiéra, tak je to podle mě jasné porušení koaliční smlouvy," řekl například v České televizi předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Miroslav Kalousek to odmítl s tím, že lidovci v "koaliční projekt nadále věří".

Večer se premiér setkal s prezidentem Klausem, který se krátce předtím vrátil ze zahraničí. "Ne, pan prezident to nechtěl, a výslovně jsme se o tom bavili," odpověděl Gross na otázku, zda prezident chtěl jeho demisi. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl později uvedl, že proti Grossově interpretaci postoje Václava Klause zásadně protestuje. "Prezident republiky vyslechl stanovisko premiéra a jeho zájem přispět k tomu, aby bylo možné pokračovat v dosavadní vládní koalici. O tom, jestli je vládní koalice pokračování schopna, prezident žádný soud nevyslovil," uvedl Jakl.

Sobota 19. února

Po ranním jednání grémií dvou koaličních stran (ČSSD a KDU-ČSL) přišlo překvapení: předseda Kalousek oznámil, že lidovci chtějí Grossovu rezignaci. Stanislav Gross poté pověřil místopředsedu ČSSD a ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha vedením strany a vzal si několikadenní dovolenou.  "Stanislav Gross má jednomyslnou podporu předsednictva ČSSD a obou parlamentních klubů ČSSD. Předseda KDU-ČSL Kalousek na jednání eskaloval požadavky vůči ČSSD, které původně vyhlásil v době premiérovi nepřítomnosti. Tím přispěl ke vnímání KDU-ČSL jako nedůvěryhodného koaličního partnera," stojí v prohlášení ČSSD po schůzce vedení stran. "Sociální demokracie očekává změnu postoje KDU-ČSL nebo odchod jejich ministrů z vlády," uvedli také sociální demokraté.

Pátek 18. února

ODS vyzvala lidovce, aby vysvětlili, proč chtějí nadále setrvat ve vládě, o níž ještě nedávno prohlašovali, že její akceschopnost je ohrožena. "V normální demokratické zemi by předseda vlády v této situaci buď odstoupil, nebo minimálně sám požádal o důvěru," řekl předseda ODS Topolánek.

"ODS má svou opoziční rétoriku, my máme svoji odpovědnost," reagoval na jeho slova Kalousek po schůzce s Grossem. Dohodli se na ní, že následující den se sejdou předsednictva koaličních stran.

Vedení US-DEU se rozhodlo, že se sobotního jednání nezúčastní, protože problém vidí v osobní rovině mezi Grossem a Kalouskem.

Čtvrtek 17. února

Poslanci ČSSD Grossovi dopoledne vyjádřili podporu a odmítli výzvu lidovců ke Grossově rezignaci. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach naznačil, že sociální demokracie přijde s progresivním řešením, "že se pan Kalousek a jeho kolegové budou divit".

Premiér odpoledne oznámil, že chce do 24 hodin vyjádření všech lidoveckých ministrů, zda má ČSSD vyměnit premiéra.

KDU-ČSL poté potvrdila svůj požadavek na schůzku vedení koaličních stran.

Stanislav Gross a  Pavel Němec se sešli a následně vydali prohlášení, že vláda je akceschopná a současná vládní koalice může pokračovat.

Lidovečtí ministři "slib věrnosti" premiérovi odmítli, ale dali najevo ochotu zůstat ve vládě.

Kalousek ve čtvrtek večer řekl, že "jsme ochotni zůstat ve vládě, která bude prospívat České republice".

Středa 16. února

Stanislav Gross nečekaně zrušil jednání zástupců koaličních stran plánované na čtvrtek a řekl, že má v úmyslu se s Miroslavem Kalouskem a šéfem US-DEU Pavlem Němcem sejít samostatně.

Krátce poté KDU-ČSL po mimořádné tiskové konferenci zveřejnila tři body, které by ČSSD i Gross měli splnit, aby vláda neztratila na akceschopnosti. Dále sdělili, že jsou připraveni jednat o novém premiérovi, pokud by s tím ČSSD přišla.

Úterý 15. února

Lidovci dopoledne oznámili, že chtějí svolat jednání předsedů parlamentních stran s výjimkou komunistů a iniciovat schůzku vedení stran vládní koalice.

Premiér Gross, který byl od úterý na návštěvě Francie, odsud odpoledne vzkázal, že pokud lidovci nechtějí být ve vládě, nikdo je tam nedrží.

Pondělí 14. února

Předseda lidovců Miroslav Kalousek, který se do té doby k okolnostem financování Grossova bytu vyjadřoval jen minimálně, prohlásil, že pokračující aféry ohrožují akceschopnost vlády a mají ústavní rozměr. Později vyšlo najevo, že Kalousek se v pondělí setkal s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. "Je to naše zaměstnání, my spolu musíme mluvit," komentoval schůzku Kalousek.

Co se nyní může stát:

:: ČSSD změní rozhodnutí a nepodpoří premiéra Grosse ve funkci, ten by pak podal demisi a prezident Václav Klaus by dostal na stůl vládu stávající ze současných količních stran v čele s novým předsedou, kterého by vybrala ČSSD.

:: Stanislav Gross nerezignuje a v průběhu týdne navrhne prezidentu Klausovi demisi lidoveckých ministrů, podle Ústavy Klaus takového ministra odvolá. Z vlády by pak zřejmě odešla i US-DEU.

:: Vláda nedostane od Sněmovny důvěru, ať už o ni požádá sama, nebo hlasování vyvolají poslanci. Vláda v takovém případě musí podat demisi a prezident ji přijme, ČSSD má právo jmenovat nového předsedu vlády. Pokud se to dvakrát nepovede, navrhne premiéra šéf Sněmovny, pokud neprojde ani to, rozpustí prezident Sněmovnu a konají se nové volby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám