Hlavní obsah

Zažijte tak trochu jiný Egypt. Kde se koupala královna Kleopatra v doprovodu slavných mužů?

Egypt – země, která umí v každém z nás probudit vášeň a splnit cestovatelské sny. Ať už toužíte po nohách zabořených do jemného písku, který by prošel i úzkým hrdlem přesýpacích hodin, dokonalém relaxu na plážích téměř karibských či chcete kráčet po stopách Kleopatry, vyrazte do kouzelného místa Marsa Matrouh.

Foto: blue-style.cz

Marsa Matrouh je jedinečná egyptská destinace s nádhernými plážemi a s jemným bílým pískem, kde si budete připadat jako v Karibiku.

Článek

V nedávno objevené destinaci Marsa Matrouh nenajdete davy turistů ani zde nežijí statisíce lidí. Na dechberoucích plážích omývaných dokonale čistým a průhledným Středozemním mořem panuje klid a pohoda. Marsa Matrouh je naprosto jedinečná egyptská destinace s nádhernými plážemi a s jemným bílým pískem i neuvěřitelně tyrkysovou barvou moře, kde si budete připadat jako v Karibiku,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style.

Tak trochu jiný Egypt

Všímavé oko každého cestovatele ví, že Egypt omývá vedle Rudého i moře Středozemní. Severní Egypt je totiž součástí takzvaného Středomoří, které bylo masivnímu turistickému ruchu doposud skryto. Všech místních krás si tak naplno užívali pouze Egypťané. Středozemní moře je v těchto končinách nadstandardně krásné a je na rozdíl od svého jižního protějšku bezpečnější pro náruživé plavce.

Nemáte rádi dlouhé lety? Pak je destinace Marsa Matrouh ideální volbou. Z Prahy na letiště El Alamein vám to nezabere více než tři hodiny letu. To je dokonce o hodinu a půl méně než do známější Hurghady či letoviska Marsa Alam. „V porovnání například se známější Hurghadou je Marsa Matrouh vyloženě letní destinací, kam se létá od června do začátku října,“ doplňuje Lenka Pátek z cestovní kanceláře Blue Style.

Tipy na hotely od cestovní kanceláře Blue Style

Ke skvělé dovolené patří i prvotřídní ubytování v prověřených hotelech. V Marsa Matrouh jsou menší i větší resorty se stravováním all inclusive, které potěší i náročné cestovatele.

Letovisko Marsa Matrouh se všemi svými unikáty

Českými turisty téměř nepolíbené letovisko Marsa Matrouh láká nejen svým tyrkysovým mořem, ale na své si zde přijdou i milovníci historie. Proslulá Rommelova skrýš, která dnes slouží jako vojenské muzeum, v sobě ukrývá nečekaná tajemství. Tato jeskyně vytesaná do skály je totiž tichým svědectvím o plánování vojenských operací známým nacistickým vojevůdcem Erwinem Rommelem. Marsa Matrouh se může pochlubit ale ještě jedním geologickým unikátem – Kleopatřinou skálou. Ta se nachází jen pár metrů od jedné z nejkouzelnějších pláží severního Egypta, kde se údajně měla koupat i sama královna Kleopatra, na jejíž počest byla pláž také pojmenována.

Necelých 250 kilometrů od města Marsa Matrouh leží Alexandrie. Bájné město, ve kterém by každé zrnko písku mohlo vyprávět své úžasné příběhy. K největším lákadlům patří Alexandrijské národní muzeum, slavná Alexandrijská knihovna či citadela Qaitbay, středověká obranná pevnost, která se původně rozkládala vedle starodávného majáku, jednoho ze sedmi divů světa.

Poušť jako z pohádky

Tyrkysová solná jezírka, která jsou mnohonásobně slanější než Mrtvé moře, jsou jedním z důvodů, proč byste určitě měli zavítat do rozlehlé saharské oázy Síwa, která se nachází necelých 300 kilometrů od centra města Marsa Matrouh,“ doporučuje Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style. Oáza Síwa je díky velkému množství datlových palem a olivovníků pravým opakem vyprahlé pouště. Zažijete zde nejen atmosféru proslulých egyptských hrobek se staroegyptskými motivy, ale uvidíte tu také pozůstatky chrámu boha Amona či ruiny slavné pevnosti Šálí.

K místním klenotům patří Hora mrtvých. Tento alabastrový kopec je jedním z nejvýznamnějších pohřebních míst. Pochází ze sedmého století před naším letopočtem. Bohatí Řekové zde stavěli do skály vytesané hrobky ve specifickém egyptském faraonském stylu. V místních hrobkách jsou zachovány reliéfy a hieroglyfické nápisy v jasných, původních barvách, a některé si dokonce zachovaly jména svých majitelů. Oáza Síwa toho však nabízí ještě mnohem víc. O přírodním horkém prameni, kterému se přezdívá Kleopatřiny lázně, se dokonce traduje, že se v něm koupala slavná panovnice Kleopatra, kterou doprovázel jak císař Julius Caesar, tak generál Marcus Antonius.

Letovisko El Alamein

Slavné město El Alamein s vlastním letištěm a bohatou historií leží na pobřeží mezi městy Marsa Matrouh a Alexandrie. Během druhé světové války se zde odehrály dvě významné bitvy, které dodnes připomíná německý a italský hřbitov Battlefield Cemetery stejně jako vojenské muzeum. Dnes je El Alamein především příjemným turistickým letoviskem, které láká nádherným počasím, krásnými plážemi v celkové délce jedenácti kilometrů a komfortními hotely.

Foto: blue-style.cz

Severní Egypt umí v každém z nás probudit vášeň a splnit cestovatelské sny

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám