Hlavní obsah

Zažijte Dolní Rakousko z cyklistické perspektivy. Je to zážitek, který stojí za to

Chladný vánek ve vlasech, krása ubíhající krajiny. Nekonečnou idylu umocňuje ještě i vidina zážitku, který vás čeká v cíli. Zní to lákavě? Pak vzhůru do sedla a hurá do Dolního Rakouska, kde na vás čekají zážitky na šesti precizně připravených trasách jako stvořených pro objevování.

Foto: Niederösterreich Werbung/ Stefan Mayerhofer

Přijeďte na dovolenou, přijeďte na kole. Z Dolního Rakouska se nebudete chtít vrátit

Článek

Kouzelné malé hotýlky, oblíbené hostince místních obyvatel, skryté tipy a působivé turistické zajímavosti na cestě jsou tím, co dělá šest precizně sestavených cyklistických objevných výletů tak výjimečnými.

Kde leží Dolní Rakousko? Překvapivě za rohem…

Dolní Rakousy či Dolní Rakousko je spolková země na severovýchodě Rakouska, obklopující svým územím metropoli Vídeň. Dolní Rakousy jsou pro Čechy většinou místem, kudy projíždějí někam do Alp nebo k moři, málokdo se tu ale na pár dní zastaví. Přitom tahle spolková země má turistům rozhodně co nabídnout. A velkou výhodou je i to, že je to sem z Česka hodně blízko.

Foto: dolni-rakousko.info

Dolní Rakousko, to jsou zážitky nadosah

Jezděte na kole – z jednoho nově objeveného místa na druhé!

Dolní Rakousko je rájem pro cyklisty požitkáře: V historickém jádru Rakouska jsou hustou sítí cyklostezek propojeny skvostné památky kulturního dědictví a krajiny, jež jsou svou různorodostí jedinečné v celé střední Evropě. Místní specialisté na dolnorakouskou krajinu spojili svou cyklistickou vášeň s poznáváním toho nejlepšího z této země a vzniklo šest objevných stezek. Vyberete si?

Ybbstalská cyklostezka – všechny cesty vedou k vodě

Ybbstalská cyklostezka vede oblastí, kudy protéká řeka Ybbs. Studené řeky, divoké potoky a malebná jezera jsou ideální ke koupání pro osvěžující zastávky. Je to jedinečná trasa, která vede nedotčenou přírodou. Odpočiňte si v malých, útulných hotelech a posilněte se v originálních hostincích. Co víc si srdce i smysly cyklisty mohou přát.

Foto: Mostviertel Tourismus, Velontour.info

V regionu Mostviertel se při jízdě na kole podél břehů cítíte jako ryba ve vodě

Wexl Trails – nejdřív zábava, potom gastrozážitek

Máte chuť na hory, svobodu a správnou dávku adrenalinu? Pak si nasaďte výstroj, naskočte na kolo a vyrazte na stezky Wexl Trails. Flowtrail, sjezdy a skoky: Wexl Trails jsou jako hřiště pro dospělé, kde se můžete bez výčitek svědomí bavit. Najdete zde ideální noclehy, kde večer padnete do postele vyčerpáním, stejně jako restaurace, které plní sny všech gurmánů a kde znovu načerpáte spálené kalorie.

Foto: (c)wexltrails

Zažijte opravdový bikepark pro adrenalinové vyřádění

Iron Curtain Trail – objevujte historii bez hranic

Iron Curtain Trail je vynikajícím vypravěčem příběhů – a navíc skvělou cyklostezkou. Prochází po linii bývalé železné opony, která v dobách studené války rozdělovala Evropu na východní a západní blok.Vzácné historické artefakty vyprávějí poutavé příběhy z minulosti. Staré tankové cesty, hraniční ploty, historické bunkry a pozůstatky železné opony.

Foto: Niederösterreich Werbung/ Franziska Consolati

Stezka vás povede mezi historickými artefakty, které psaly dějiny

Ještě než nasednete na kolo…

Začněte návštěvou lázní Sole Felsen Bad v Gmündu nebo se podívejte do Národního parku Thayatal, kde žijí divoké kočky. Načerpáte tam síly na další cyklojízdu!

Klöster-Kaiser-Künstler – velká trojka Vídeňského lesa

Územím, kde kdysi žila šlechta na svých zámcích, dnes prochází trasa věnovaná klášterům, císařům a umělcům Klöster-Kaiser-Künstler-Tour od jednoho uměleckého a kulturního skvostu k druhému. Stejně jako umění se na trase prezentují i kulinářské skvosty – od moderních až po ty klasické.

Pokud vám ze všech těch debat o umění a kultuře začne vysychat v krku, je nejlepší přidat si ještě pár dní na kole navíc a zavítat do nejlepších uliček se sklípky. Putujte touto nesmírně inspirativní, nedotčenou přírodou, uprostřed níž zůstáváte znovu a znovu stát v němém úžasu.

V půvabných vinařských uličkách

Nestává se často, že by člověk mohl projet kulturní skvost na kole. Sklepní uličky v okolí Retzu jsou výjimkou. Lidově se jim říká „vesnice bez komínů“ a jsou obecně známé jako původní domovy vína: sklepní uličky. Je jich spousta. Cesty všemi směry po okolí Retzu jsou jako navigace, která vás neomylně provede nejkrásnějšími uličkami se sklípky podél přidružených vinic.

Foto: Niederösterreich Werbung/Romeo Felsenreich

Většina z 1100 sklepních uliček v Dolním Rakousku se nachází v regionu Weinviertel a je snadno dostupná na kole

Dunajská cyklostezka – plnou parou vpřed!

Již jste poznali osvěžující jezera ke koupání, vzrušující cyklostezky, svědky dějin, vrcholy umělecké a kulturní scény a hrdiny mezi uličkami se sklípky? Je čas trochu zpomalit a dobít baterky. Dunaj jako nejdelší a nejznámější rakouská řeka vyrábí elektřinu, přepravuje osoby a zboží a umí roztančit lidi z celého světa. Stejně rozmanitá jako samotný Dunaj je i Dunajská cyklostezka. Nabízí místa k dobití energie, nezapomenutelná setkání a zážitky, které vám rozbuší srdce v tříčtvrtečním taktu.

Foto: Niederösterreich Werbung/ Daniel Gollner

Dunajská cyklostezka, to je energie v podobě grilování, hašení žízně, zmrzlinového osvěžení na tankovacích stanicích podél řeky

TOP 10 cyklotras Dolního Rakouska přehledně

Naučte se jezdit na kole. Nebudete toho litovat, dokud budete žít.
Mark Twain

Slavný spisovatel měl pravdu. Není jízda na kole jedním z nejkrásnějších způsobů dopravy? Objevte nejlepší trasy v Dolním Rakousku a příběhy, které se za nimi skrývají. Objevte kouzelná zákoutí Dolního Rakouska na kole!

CyklotrasaDélka (km)
Iron Curtain Trail EuroVelo 406
Podunajská cyklostezka EuroVelo272
EuroVelo 9 Břeclav–Vídeň 212
Cyklostezka Kamp-Thaya-March 427
Thaya–Runde 98
Traisentalská cyklostezka 111
Cyklostezka Triestingau 32
Cyklostezka Triesting–Gölsental 62
Ybbstalská cyklostezka 55
Piestingtalská cyklostezka 38
Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám