Hlavní obsah

V ZOO Mořský svět simulujeme měsíční svit i příliv a odliv, říká biolog. Poznejte zákulisí unikátních akvárií

Máte volné odpoledne a rádi byste zažili něco opravdu výjimečného? Více než 360 druhů mořských i sladkovodních živočichů nabízí fascinující nakouknutí do říše, která je pro běžného člověka ukrytá v hlubinách moří a řek. Jak funguje korálový ekosystém a v čem je expozice ZOO Mořský svět jedinečná?

Foto: morsky-svet.cz

ZOO Mořský svět je ideální variantou efektivního trávení společného času s dětmi

Článek

ZOO Mořský svět na pražském Výstavišti je stálá expozice ryb, žraloků, medúz a jiných živočichů. Pojďme se podívat do zákulisí tohoto největšího akvária v České republice. Hlavní biolog Mikoláš Velenský nám prozradí, že ZOO Mořský svět není rozhodně jen mnoho akvárií s rybičkami.

Jak dlouho jste součástí týmu a proč právě ZOO Mořský svět?

Na počátku byla láska k biologii, kterou jsem studoval na Univerzitě Karlově. Brzy mě však zlákala spíše chovatelská praxe a studium jsem za ni vyměnil. Práce se zvířaty byla vždy můj největší koníček a hlavní náplní mého života. V ZOO Mořský svět působím jako biolog a ošetřovatel od roku 2020.

Foto: morsky-svet.cz

V největším mořském akváriu v ČR spatříte vodní živočichy z bezprostřední blízkosti

Jak vypadá váš běžný den v ZOO Mořský svět?

V ZOO Mořský svět většinou neexistuje běžný den. Práce je tu velmi rozmanitá. Náš malý tým se stará o veškeré fungování: úklid, čištění skel, samozřejmě péče o zvířata, ale i mnoho technických prací. Budujeme nové expozice a opravujeme to, co je zrovna zapotřebí. Nesnažíme se ale pouze rozšiřovat chované druhy, velký důraz klademe také na zlepšování stávajících životních podmínek pro chované druhy. Snažíme se, aby se jejich prostředí co nejvíce blížilo jejich přirozeným životním podmínkám. Proto jim nad akvárii pomocí speciálního osvětlení simulujeme svit měsíce, dále pak pomocí důmyslné techniky příliv a odliv. Snažíme se zavádět co nejvýkonnější druhy biologicko-mechanické filtrace.

Jedovaté medúzy zblízka

Unikátní kruhové akvárium je domovem pro fascinující druh medúzy, talířovku východopacifickou. Dorůstá průměru až 50 centimetrů s délkou ramen i několik metrů. Dlouhá ramena jsou poseta žahavými buňkami s účinným jedem. Pro člověka může být setkání s ní velmi bolestivé, ale díky chytré konstrukci nádrže se s ní můžete setkat na vzdálenost několika centimetrů.

Foto: morsky-svet.cz

Barevné osvětlení zdůrazňuje křehkou krásu medúz

Co považujete za největší chovatelský úspěch v ZOO Mořský svět?

Za opravdu obrovský úspěch by se dal označit chov tvrdých útesotvorných korálů. Dokázali jsme vyvinout vlastní systém doplňování minerálních látek a mikroprvků, který je nezbytně nutný pro úspěch s touto choulostivou skupinou mořských živočichů. Korálový útes je nejbohatší, ale bohužel i jeden z nejohroženějších ekosystémů světa. Chov korálů v akváriích může být brzy nutný pro jejich přežití.

Za dlouhodobý úspěch považuji to, že se nám daří neustále rozšiřovat portfolio chovaných druhů o ty, které jsou chovatelsky velmi obtížné.

Spolupracuje ZOO Mořský svět s vědeckou sférou?

Snažíme se pomáhat s výzkumem ohrožených druhů živočichů. Zvířata, která chováme v lidské péči, nám mohou prozradit mnoho o svém životě v přírodě. Obzvlášť u mořských živočichů můžeme zjistit fakta, která jinak získat ani nelze. Spolupracujeme například s Českou zemědělskou univerzitou v Praze.

Nová expozice Řeky Západního Ghátu

V ZOO Mořský svět vznikla nová expozice Řeky Západního Ghátu. Toto unikátní a veřejnosti méně známé území se představuje v devět metrů dlouhé nádrži, která ve třech oddílech simuluje průběh řeky od prameniště až do údolí.

Akvárium je rozdělen na tři segmenty – prameniště s extra silným prouděním, střední tok řekylesní tůň. K vidění jsou známé i velmi málo chované ryby.

Foto: morsky-svet.cz

Západní Ghát, pohoří v jižní Indii, je jedno z osmi druhově nejbohatších území světa, plně srovnatelné s Amazonií

Proč navštívit ZOO Mořský svět?

Mořský svět je jediné zařízení svého druhu v České republice. Snažíme se přiblížit život v moři, který je vzdálený a pro suchozemce obtížně dosažitelný i široké veřejnosti. Ačkoli je náš Mořský svět poměrně malý, neustále rozšiřujeme expozice i počet druhů, které zde můžete vidět. Bezprostřední budoucnost Mořského světa, který přináší radost veřejnosti a pomáhá i vědě, mě naplňuje nadšením.

Proč chobotnice Uršula mění barvu? Uvidíte na vlastní oči

V ZOO Mořský svět můžete potkat chobotnici Uršulu. Co o ní víme?

  • Je schopná měnit barvu tak, aby splynula s okolím. Buňky na povrchu kůže, tzv. chromatofory, obsahují váčky s pigmenty, díky kterým chobotnice velmi rychle mění barvu.
  • Chobotnice jsou jedni z nejinteligentnějších bezobratlých tvorů.
  • Dokážou řešit bludiště a hlavolamy, učí se a mění své chování podle prožitých zkušeností. Manipulují svým prostředím a používají nástroje.
Foto: morsky-svet.cz

Chobotnice používá barvoměnu k splynutí s prostředím, zmatení predátora nebo kořisti a komunikaci

ZOO Mořský svět – nechte se unášet na vlnách unikátnosti

Už dvacet let je možné navštívit Mořský svět a vidět více než 360 druhů živočichů. Obří nádrž se žraloky obsahuje 100 000 litrů mořské vody se třemi tunami mořské soli. Speciální osvětlení dokonale nahrazuje přírodní sluneční paprsky a během noci i svit měsíce.

Naleznete zde korálovou jeskyni, která nabízí úžasný pohled do pestrého podmořského světa korálových útesů. Jeskyně je 25 metrů dlouhá a obsahuje 10 atypických akvárií zabudovaných v umělé skalní stěně. Na její výrobu byla dovezena jedinečná technologie z USA. V expozici objevíte také obří unikátní průhledovou nádrž o objemu 27 000 litrů sladké vody. V nádrži nalezli domov živočichové převážně z Jižní Ameriky.

Celý komplexní dojem doplňuje jedinečná podlahová projekce PoolSystem, která reaguje na pohyb a nabízí úžasnou škálu efektů, které měníte vlastním pohybem. ZOO Mořský svět je jedinou společností, která má tuto prezentaci nainstalovanou nastálo.

Kdo si počká …

V ZOO Mořský svět se můžete v konkrétní dny a hodiny zúčastnit pravidelného krmení žraloků nebo noční prohlídky.

Foto: morsky-svet.cz

Tři druhy žraloků obývají největší nádrž v ZOO Mořský svět

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám